Új Széchenyi Terv: márciustól szabad a pálya

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 17. 12:20

2011. március 1-től adhatóak be az első, kis- és középvállalkozásokat (kkv-ket) érintő pályázatok az Új Széchenyi Terv keretében.

A régóta várt új, 2011-2013 közötti Európai Uniós pályázatok több, mint fele ebben az évben lesz elérhető, 2012-2013-ban már fokozatosan szűkülnek a lehetőségek. A vállalkozások támogatását biztosítani hivatott pályázati kiírások legtöbbje a kkv körnek szól és elsősorban vidéki régiókban megvalósuló projektekkel lehet pályázni. A pályázóknak érdemes a lehető leghamarabb elkezdeni a felkészülést, hogy a várható pályázati dömping ellenére sikerrel pályázzanak – állapítja meg a 4 Tender Hungary pályázatíró és tanácsadó cég elemzése.

Dr. Körmendy Zsófia, a pályázatíró cég ügyvezetője szerint könnyebb lesz pályázni, mint eddig és az ígéretek szerint a döntéshozatal és a támogatások kiutalása is felgyorsul, valamint megjelennek az önerő előteremtését segítő hitellehetőségek is.

Teljesen új elem a pályázati rendszerben, hogy azon kkv-k, amelyek sikerrel pályáznak, kapcsolódó vállalati képzésekre akár 50 millió Ft támogatást is igényelhetnek. Ezen pályázatok – szemben az eddigi gyakorlattal – önállóan nem pályázhatóak, csak akkor ha a pályázó egy kapcsolódó gazdaságfejlesztési pályázatot is benyújt, s azt támogatásra érdemesnek ítélik. Ezzel az újítással biztosítható, hogy a rendelkezésre álló szabad források ott kerüljenek felhasználásra, ahol a legjobban hasznosulnak.

Az ÚSZT keretében fontos szerepet kapnak az innovációs projekteket támogató lehetőségek is.

Az energetikai pályázatok is mérettől függetlenül elérhetőek a vállalatok számára az ÚSZT keretében. Közös jellemzőjük, hogy megújuló energiát alkalmazó projektekre lehet pályázni, átlagosan 50%-os támogatás mellett – közli a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink