Új Széchenyi Terv: A pályázók 80 százaléka kis- és középvállakozás

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 16. 12:59

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében eddig a 260 milliárd forint támogatásra benyújtott 1800 pályázat 80 százaléka a kis- és középvállalkozói szférából érkezett – nyilatkozta Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára.

Az államtitkár szerint az ÚSZT valódi lehetőséget teremt a vállalkozások számára, az új rendszer növeli a vállalkozások pályázati önállóságát, a nyertesek az eddigieknél gyorsabban, egyszerűbben jutnak hozzá a támogatáshoz.

Molnár Ágnes elmondta, hogy havonta átlagosan hatvanhatmilliárd forintot utalnak a kedvezményezetteknek, ami háromszorosa a 2010 június előtti időszaknak. Az elmúlt tizenegy hónapban 727 milliárd forint uniós támogatást jutott el a nyertesekhez, szemben a megelőző negyvenegy hónap 940 milliárd forintos kifizetéseivel.


Az uniós források mellett felgyorsultak a kifizetések a vállalkozók befizetéseiből és az állami hozzájárulásból képződő Innovációs Alapból is, miután átvilágítottak 3.531 átvett szerződést, és a felülvizsgálatot követően előnyben részesültek a forráshiányra érzékenyebb kis- és középvállalkozások. Március óta 2,407 milliárd forintot fizettek ki az Innovációs Alapból – mondta Molnár Ágnes.

A fejlesztéspolitika átalakulásának eredményeként értékelte az államtitkár, hogy a legtöbb pályázatot, 1.132 jelentkezést a Vállalkozásfejlesztési Programra adták be. Ezen belül kiugróan magas az érdeklődés a mikro-, kis- és középvállalkozások technológia-fejlesztése iránt, erre a pályázatra március 1-je és május 11-e között hatszáznyolcvanhat pályázat érkezett 7,7 milliárd forint támogatásra. Az ÚSZT-ben eddig nyolcvanöt pályázat nyert 3,5 milliárd forint támogatást, ebből 45 pályázat vállalkozásfejlesztési projektet érint. Az új pályázati rendszer gyorsaságát, hatékonyságát mutatja, hogy már pozitív döntések születtek a március elsejétől megnyílt kombinált mikrohitelek esetében is – hangsúlyozta az államtitkár.

Molnár Ágnes kiemelte: a kormány feladatának tekinti, hogy a még rendelkezésre álló forrásokat az ország érdekében használja fel, ezért a megújított fejlesztéspolitikában lehetőség van egységes, átfogó stratégia mentén kihelyezni a támogatásokat az egyszerű, átlátható pályázati rendszerben – írja a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink