Új szabályozások a magyar gyógyfürdőkben: a biztonság és fenntarthatóság előtérben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 17. 10:03

A Magyar Közlöny tavaly novemberi kiadásában megjelent két fontos rendelet, a 509/2023 (XI. 20.) és a 510/2023 (XI. 20.), amelyek jelentős változásokat hoznak a magyarországi gyógyfürdők működésében. A változtatások célja a gyógyvizek megóvása, miközben biztosítják a fürdőzők biztonságát és kényelmét.

Új előírások lépnek életbe

Az új rendeletek egyértelmű irányelveket szabnak a gyógyvizek kezelésére. A gyógyvizek keverhetőségének korlátozása mellett, a „gyógyhatású víz” fogalmát is bevezették, amely lehetővé teszi bizonyos mértékű keverést, de csak akkor, ha a gyógyhatás továbbra is igazolható. Az ilyen vizek fertőtlenítése is szabályozott – írja a Turizmus.com.

A rendelet újraformálja a biztonsági és vízminőségi előírásokat is. A kis és nagy fürdőkomplexumokra egyaránt arányos követelmények vonatkoznak, biztosítva ezzel a fürdőzők egészségét és biztonságát. Az előírások között szerepelnek új balesetvédelmi normák, valamint az öltözők, zuhanyzók és mosdók megfelelő száma és minősége is.

A Gere Dóra, az NNGYK szakértője által tett megjegyzések alapján a változások fokozatosan kerülnek bevezetésre, ezzel is segítve a már működő fürdők átállását. A legtöbb esetben a változtatások határideje 2026. március 19. lesz. Az új előírások magukban foglalják a medencék hőfokának, mélységének, és a fürdőzők számának jelölését is.

A rendeletek új követelményeket is támasztanak az adatszolgáltatás terén, ami a HUMVI-rendszeren keresztül történik majd. Az új szabályok szerint a fürdőknek gondoskodniuk kell az akkreditált laboratóriumok által végzett vízvizsgálatok eredményeinek gyors bejelentéséről.

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója is beszélt az új jogszabályok értelmezéséről és a felmerülő kérdések megválaszolásáról. Az NNGYK ígérete szerint a készülő módszertani útmutató sokat segít majd a fürdőknek a jogszabályok megfelelő értelmezésében és alkalmazásában.

Kapcsolódó cikkeink