Új szabályozás a vendéglátásban: maximálják a szervizdíjat, a borravaló közvetlenül a felszolgálókhoz kerül
A magyar kormány új rendelete szerint a vendéglátóhelyeken a szervizdíjat 12 százalékban maximalizálják, és a borravalót külön kezelik. A cél, hogy a borravaló közvetlenül a felszolgálókhoz jusson el, kedvezőbb adózási környezetet teremtve számukra – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a hétfői sajtótájékoztatón. A változtatás a turisztikai ágazatot célzó új akcióterv része, melynek célja a bürokrácia csökkentése és a vendéglátás versenyképességének növelése.

Belenyúl a rendszerbe a kormány
A rendelet szerint a szervizdíj nem tekinthető borravalónak, és legfeljebb 12 százalék lehet. Míg a borravaló közvetlenül a felszolgálókhoz kerül, a szervizdíjat a vendéglátóhelyek a bérek és juttatások finanszírozására használhatják. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője szerint ez a változtatás növelheti a transzparenciát, és segíthet a vendégeknek, hogy tisztában legyenek a szolgáltatások végső árával.
A korábbi gyakorlat szerint a szervizdíjat nem mindig tüntették fel egyértelműen az étlapon, így előfordulhatott, hogy a vendégek csak a számla kézhez kapásakor szembesültek a felszolgálási díjjal. Ez a titkolózás visszaélésekhez vezethetett, hiszen a szervizdíj mértéke akár 20 százalék is lehetett – még akkor is, ha csak elvitelre kérték az ételt, és tényleges felszolgálás nem történt.
A kormány az új szabályozással a borravaló közvetlen átvételét kívánja megkönnyíteni a felszolgálók számára, akik ezentúl készpénzmentes fizetés esetén is adómentesen juthatnak hozzá a borravalóhoz. Mivel a modern technológiák és a készpénzhasználat visszaszorulása miatt a borravaló átadásának hagyományos módjai sok esetben hátrányosan érintették a felszolgálókat, az új szabályozás ezen is segíthet.
A szervizdíj 12 százalékban való maximalizálása Molnár szerint árcsökkenéshez vezethet a fogyasztók számára, hiszen a vendéglátóhelyek nem valószínű, hogy áremeléssel reagálnak a szigorításra. Azok az éttermek, amelyek eddig magasabb szervizdíjat alkalmaztak, most kénytelenek lesznek lemondani a korábbi pluszbevételről, míg azok a helyek, amelyek eddig mértéktartóbbak voltak, akár versenyelőnyt is élvezhetnek.
Az alacsonyabb szervizdíj arra is ösztönözheti a vendégeket, hogy borravalót adjanak, ami végső soron a felszolgálók jövedelmi helyzetét javíthatja. A turizmus és vendéglátás ágazatának új intézkedései tehát nemcsak a transzparenciát és a tisztességes piaci versenyt erősítik, hanem hozzájárulhatnak a munkavállalók anyagi helyzetének javításához is.
Kapcsolódó cikkeink
Starbucks: vége a csak elvitelre szóló kávézóknak – visszatérés a vendéglátás melegségéhez
Radikális stratégiai váltásba kezd a világ legnagyobb kávézólánca: a tőzsdén…
Tovább olvasom >Ötödik állomásához érkezett Regölyön a Market Építő Zrt. ROM Vándor örökségmentő programja: átadták a Somolyi templomromot
Átadták a Market Építő Zrt. ROM Vándor programjának keretében helyreállított…
Tovább olvasom >KSH: júniusban a vendégek száma 4,4, a vendégéjszakáké 5,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit
2025 júniusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken közel…
Tovább olvasom >További cikkeink
Eurostat: 2%-kal bővült az európai jégkrémgyártás 2024-ben
Az Eurostat friss adatai szerint 2024-ben az Európai Unióban 2%-kal,…
Tovább olvasom >Matcha Latte zabitalt vezet be kínálatába az Oatly az Egyesült Királyságban
Az idei nyarat új, matcha latte ízű zabitallal dobja fel…
Tovább olvasom >MBH-elemzés: A vártnál jobb GDP adatokat közölt a KSH
2025 második negyedévében a KSH által közzétett GDP adatok az…
Tovább olvasom >