Új szabályozás a vendéglátásban: maximálják a szervizdíjat, a borravaló közvetlenül a felszolgálókhoz kerül
A magyar kormány új rendelete szerint a vendéglátóhelyeken a szervizdíjat 12 százalékban maximalizálják, és a borravalót külön kezelik. A cél, hogy a borravaló közvetlenül a felszolgálókhoz jusson el, kedvezőbb adózási környezetet teremtve számukra – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a hétfői sajtótájékoztatón. A változtatás a turisztikai ágazatot célzó új akcióterv része, melynek célja a bürokrácia csökkentése és a vendéglátás versenyképességének növelése.

Belenyúl a rendszerbe a kormány
A rendelet szerint a szervizdíj nem tekinthető borravalónak, és legfeljebb 12 százalék lehet. Míg a borravaló közvetlenül a felszolgálókhoz kerül, a szervizdíjat a vendéglátóhelyek a bérek és juttatások finanszírozására használhatják. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője szerint ez a változtatás növelheti a transzparenciát, és segíthet a vendégeknek, hogy tisztában legyenek a szolgáltatások végső árával.
A korábbi gyakorlat szerint a szervizdíjat nem mindig tüntették fel egyértelműen az étlapon, így előfordulhatott, hogy a vendégek csak a számla kézhez kapásakor szembesültek a felszolgálási díjjal. Ez a titkolózás visszaélésekhez vezethetett, hiszen a szervizdíj mértéke akár 20 százalék is lehetett – még akkor is, ha csak elvitelre kérték az ételt, és tényleges felszolgálás nem történt.
A kormány az új szabályozással a borravaló közvetlen átvételét kívánja megkönnyíteni a felszolgálók számára, akik ezentúl készpénzmentes fizetés esetén is adómentesen juthatnak hozzá a borravalóhoz. Mivel a modern technológiák és a készpénzhasználat visszaszorulása miatt a borravaló átadásának hagyományos módjai sok esetben hátrányosan érintették a felszolgálókat, az új szabályozás ezen is segíthet.
A szervizdíj 12 százalékban való maximalizálása Molnár szerint árcsökkenéshez vezethet a fogyasztók számára, hiszen a vendéglátóhelyek nem valószínű, hogy áremeléssel reagálnak a szigorításra. Azok az éttermek, amelyek eddig magasabb szervizdíjat alkalmaztak, most kénytelenek lesznek lemondani a korábbi pluszbevételről, míg azok a helyek, amelyek eddig mértéktartóbbak voltak, akár versenyelőnyt is élvezhetnek.
Az alacsonyabb szervizdíj arra is ösztönözheti a vendégeket, hogy borravalót adjanak, ami végső soron a felszolgálók jövedelmi helyzetét javíthatja. A turizmus és vendéglátás ágazatának új intézkedései tehát nemcsak a transzparenciát és a tisztességes piaci versenyt erősítik, hanem hozzájárulhatnak a munkavállalók anyagi helyzetének javításához is.
Kapcsolódó cikkeink
Ma is megbéníthatja az európai turizmust egy vulkán?
Tizenöt évvel az izlandi Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörése után, amely…
Tovább olvasom >Higiéniai problémák egy wellness-szállóban, a NAV leengedte a medence vizét
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársainak kellett leengedni annak…
Tovább olvasom >Túlturizmus Európában: vízágyús tüntetések Barcelonában, tiltások Budapesten
A rövid távú lakáskiadás, a turistahordák és az infrastruktúra túlterheltsége…
Tovább olvasom >További cikkeink
Árrésstop árnyékában: így alakulnak a húsvéti bevásárlás költségei 2025-ben
Az idei húsvéti bevásárlási szezon igazi meglepetése nem a csokinyúl…
Tovább olvasom >Az élelmiszerbiztonságra is kihathat a ragadós száj- és körömfájás-járvány
Miközben a hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a…
Tovább olvasom >Húsvéti trendek: mit keresnek idén a vásárlók?
Tavaly márciusban, húsvét előtt közel 90 ezer doboz, azaz csaknem…
Tovább olvasom >