Új rendelet szabályozza a szálláshelyeken nyújtott szolgáltatásokat

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 28. 00:03

Szállodában a szálláshely-szolgáltatás mellett egyéb szolgáltatást is kell nyújtani, és legalább 11 szobát és 21 ágyat kell fenntartani – egyebek mellett ezt is tartalmazza a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet.

A rendelet kiterjed valamennyi szálláshelyre, így a szállodákon kívül a kempingre, az üdülőházra, a közösségi szálláshelyre, valamint a falusi szálláshelyre is, meghatározva a szolgáltatások minimumát és színvonalát.
Így például a szállodai szobák 80 százalékának legalább 12 négyzetméteresnek kell lennie, a harmadik ágyra további 5 négyzetmétert kell számolni. Az ágyak ajánlott mérete 1×2 méter, de elfogadható a 0,8×1,9 méter is. Az 1999 előtt épített szállodákban lehet közös a vizesblokk, de minden 10 ágy után szükséges egy ilyet fenntartani. A szobákban ekkor is kell lenniük hideg-meleg vizes mosdóknak.
Panzióban is követelmény a 12 négyzetméteres szoba, de a pótágyra itt elég 4 négyzetméter többlet alapterület. A kempingekben egy területegység 40 négyzetméteres.
A szálláshelyekkel kapcsolatos kereskedelmi hatósági teendőket a helyi önkormányzat jegyzője látja el, aki egyben a szolgáltatást felügyelő hatóság is.
A legfrissebb rendelkezésre álló statisztikai adatok szerint Magyarországon 869 szállodában 52 ezer szoba és 118 ezer ágy volt augusztus végén, míg további 1100 panzió 15 ezer szobában 38,500 férőhellyel rendelkezett.  A 240 kempingben 79 ezer vendég szállhatott meg egyszerre.  Az év első nyolc hónapjában a szállodai szobakihasználtság 44 százalékos volt, ezen belül az augusztusi csúcsszezonban 58 százalékos, miután a vendégek és az eltöltött vendégéjszakák száma egyformán 11 százalékkal csökkent tavaly január-augusztushoz képest – közli az MTI.
Kapcsolódó cikkeink