Új recept, jól bevált hozzávalók: FOODAPEST–UKBA a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 14. 08:00

2010-ben először kerülhet sor az eddig eltérő időpontban jelentkező élelmiszer-, ital- és élelmiszer-gépipari, valamint a cukrászati, pékipari és gasztronómiai szakkiállítások egyidejű megrendezésére. Az élelmiszer-ipari és gasztronómiai bemutatókból a HUNGEXPO Zrt. a nemrégiben megvásárolt HOVENTA kiállítást hagyta meg az őszi szezonra. A február 21–24-én jelentkező FOODAPEST–UKBA párosról Kele Andrást, a kiállítások igazgatóját kérdeztük.A HUNGEXPO Zrt. évtizedek óta szervez élelmiszer-ipari kiállításokat. A kezdetekkor külföldi minták alapján és külföldi – egész pontosan német – közreműködéssel rendezett UKBA hamarosan a hazai pék- és cukrászipar egyetlen nemzetközi jelentőségű szakkiállítása lett, s ezt a felelős piaci pozíciót tölti be mind a mai napig.
Az élelmiszerek, az italok és élelmiszer-ipari gépek szakkiállítása 1992-től indult. FOODAPEST néven hosszú ideig kétévente rendeztek Budapesten kiállítást, olyan sikerrel, hogy még külföldi kérők is jelentkeztek a know-how-ért, s ennek nyomán Krakkóban Krakofood néven is rendeztek bemutatót. A FOODAPEST ma is a hazai élelmiszeripar piacvezető rendezvénye, egyúttal a közép-kelet-európai régióban is kiemelkedő jelentőségű szakkiállítás.

Ha úgyis piacvezető rendezvények, mi indokolta a változtatást?
K. A.: – A piac. Még a közelmúlt eseményei, a válság hatásai nélkül is olyan mértékű volt a piaci átalakulás, hogy mindenképpen új koncepció kialakítására volt szükség. A most jelentkező kiállításaink már tartalmi és formai újításokkal fogadják a szakembereket.
Az egyidejű rendezés mellett tematikai változásokra is sor került. Hozzáteszem, hogy ettől az évtől kezdődően legközelebb októberben, a mi szervezésünkben zajlik a HOVENTA is. Ezzel a HUNGEXPO több évtizede működő élelmiszer-ipari-gasztronómiai portfóliója teljessé válik. A kiállítások között a tematikai megosztást, a hangsúlyok kialakítását a piaci szereplők igénye szerint „saját hatáskörben” tudjuk alakítani.
A piac ezekben az időkben nagyon feszes ritmusú szakmai fórumokat vár a szervezőktől. Eseményekkel, szakmai programokkal kell még hatékonyabbá tenni a kiállításokat.

Hajrá! Akkor nézzük, milyen programok lesznek 2010-ben!
K. A.: – A FOODAPEST éppen ezért ebben az évben minden eddiginél érdekesebb szakmai programot kínál. A teljes program aktuálisan szerepel az internetes oldalon, és nyomtatásban is több helyen megjelent. Külön megemlítem azonban a Bocuse d’Or szakácsverseny FOODAPEST-en sorra kerülő magyarországi döntőjét. A nemzetközi érdeklődésre is számot tartó rendezvény sok hazai és külhoni szakembert vonz majd a kiállításra. A budapesti győztes részt vehet a genfi európai selejtezőn, s ha ott is jól szerepel, továbbjuthat a 2011-ben zajló lyoni világversenyre.
A magyarországi döntő magyar elnöke Kalla Kálmán, nemzetközi elnöke a norvég Charles Tjessem lesz, aki 2003-ban a Bocuse d’Or győztese volt.
Legalább annyira érdekesnek ígérkezik az UKBA kiállításhoz kötődő Junior Cukrász Világbajnokság, amelyen Brazíliától Japánig 12 ország 17 versenyzője – köztük két hazai mester – méri össze tudását. Nagy megtiszteltetés, hogy Gabriel Paillasson, a Cukrász Világbajnokság alapítója jelezte, hogy meglátogatja az UKBA-t és a Világbajnokságot.


A két világversenyt nem egyszerű más programokkal túllicitálni!
K. A.: – A FOODAPEST legnagyobb vonzereje a szakmaiság és a nemzetköziség. A versenyek jól szolgálják mindkét cél elérését, de az attraktív bemutatók mellett a komoly üzleti tárgyalások lehetőségét is meg kell teremteni.
Erre az évre is számos érdekes előadással és kerekasztal-témákkal készülünk, illetve készülnek szakmai partnereink, köztük az FVM Gépesítési Intézete, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Pékszövetség, a Trade magazin és az Élelmiszerklub munkatársai. A FOODAPEST-en a többi között a SIAL d’Or nemzetközi termékverseny hazai zsűrizése, a közönség bevonásával zajló Bor és Piac borteszt, a hazai élelmiszerpiac versenyképességéről szóló előadások várják az érdeklődőket. Az UKBA-n szokás szerint élvezhetjük a termékversenyek látványos bemutatóját, emellett a pékek és cukrászok világszervezetének ülései, külföldi mesterek sütési bemutatója is gazdagítják a programot.
Érdemes kitérni arra is, hogy a gasztronómiával foglalkozó szakmai körök szívesen látják együtt is a terület különféle ágazatait, hiszen így teljes képet kaphatnak az étkezéskultúra minden egyes eleméről.
Ezt mi most egy valóban interaktív piaci környezetben kínáljuk, hiszen konferenciák, bemutatók, workshopok és üzletember-találkozók gazdagítják majd a kiállítások programját, amitől igazán hatékonnyá válhat majd a kiállításra szánt idő.
Mindkét kiállításon tovább bővítjük a szakmai látogatók körét. Üzletember-látogatásokat szervezünk, amihez felhasználjuk korábban kialakult rendkívül széles kapcsolatrendszerünket. Itt lesznek a nagy élelmiszerláncok beszerzői is, itthonról és a közeli országokból, ahogy ez már korábban is megvalósult.

Mit láthat a látványosnak ígérkező programokból a nagyközönség?
K. A.: – A szakmai látogatottság erősítése mellett 2010-től részlegesen a fogyasztók felé is nyitunk. A cél, hogy a kiállítók még közvetlenebb kapcsolatba kerüljenek a végfelhasználókkal, akik a forgalomnövelés meghatározó tényezői. Éppen ezért az érdeklődő közönséget vasárnap és szerdán, a FOODAPEST és az UKBA első és utolsó napján várjuk, amikor a belépőjegyeket az üzleti kiállításokra jellemző szintnél alacsonyabb áron lehet megváltani.
Élelmiszer-ipari kiállításaink jó hírnévnek örvendenek a környező országokban. Partneri körünkben már eddig is számos jelentős külföldi cég szerepelt, s ez alkalommal is tettünk azért, hogy regionális szerepünket erősítsük. Az idei kiállításra üzletemberek delegációit hívtuk meg, külföldi csoportok szervezését bonyolítottuk. A szervezésben a két nemzetközi kísérőesemény kapcsán kialakított partneri kapcsolatok hatékony segítséget jelentettek.

Mivel csábítja még kiállításaikra olvasóinkat?
K. A.: – A nemrégiben teljesen megújult HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban kiállítóinknak és látogatóinknak európai színvonalú kiállítást kínálunk. Világversenyeket és az élelmiszerpiac, a piaci szereplők világát egyszerre.
Használják ki a lehetőséget üzletre, munkára és egy kis gyönyörködésre.

Kapcsolódó cikkeink