Új pályán az aranykalászos gazda képzés

Szerző: STA Dátum: 2022. 09. 26. 08:40

Mezőgazdasági munkát, saját gazdaság indítását és földterület vásárlását tervezőknek nyújt segítséget a DEKRA Akademie képzése.

Közel ezerkétszázan végeztek az elmúlt két évben a DEKRA Akademie szervezésében országszerte indított aranykalászos gazda képzéseken. Hazánk legnagyobb felnőttképzési vállalata az idei évben az OKJ rendszert érintő változások ellenére is az elmúlt évi létszámokhoz hasonló volumenre számít. Ezév augusztusáig mintegy 400 résztvevő jelentkezett. 2009 óta egyébként több mint 7 ezren szereztek aranykalászos gazda bizonyítványt a cég képzésein keresztül. – Az agrárium a hazai gazdaság stratégiai fontosságú eleme: az ágazat kibocsátása 2021-ben elérte a 3378 milliárd forintot, benne több 202 ezer embernek biztosítanak megélhetést a vállalkozások. Ennek ellenére a szektorban több területen is folyamatosan komoly munkaerő-hiány tapasztalható, amelyet képzésekkel és átképzésekkel lehet enyhíteni. – hangsúlyozta Tornyi Lajos, a DEKRA Akademie értékesítési igazgatója.

Erre jó a képzés

Ilyen mezőgazdasági alapképzés az aranykalászos gazda, amely egyrészt lehetőséget teremt arra, hogy a képzés sikeres elvégzése után mezőgazdasági munkát végezhessen, másrészt azok számára fontos, akik saját gazdaság indításában, földterület vásárlásában gondolkodnak. – Az aranykalászos gazda képzés célja, hogy a résztvevő megtanulja az általános mezőgazdasági szakismereteket, és a képzés után a mezőgazdasági munkák végzéséhez elengedhetetlen elméleti, fizikai és gyakorlati felkészültséggel, valamint a vállalkozói tevékenységhez szükséges alapismeretekkel rendelkezzen. A cég tapasztalatai szerint a többség földműves igazolványt vált ki a tanfolyam elvégzését követően, amivel földterületet tudnak vásárolni, illetve örökölni. – mondta Tornyi Lajos.

A DEKRA szervezésében indított aranykalászos gazda képzések résztvevőinek száma folyamatosan emelkedett

2020-ban összesen 488-an végeztek országszerte, míg a tanulási kedv 2021-es évben érte el a csúcsát, ekkor mintegy 700-an szereztek sikeresen végzettséget aranykalászos gazda tanfolyamon. A legfiatalabb résztvevő 18, a legidősebb 76 éves volt. A legnagyobb arányban a 30 és 60 éves korosztály jelentkezett a tanfolyamokra. – Idén a korábbi létszám kétharmadára, körülbelül 400 résztvevőre számítottunk. Ennek oka egyértelműen az OKJ-s képzések kivezetése volt, azonban ezt a létszámot már augusztusban sikerült elérni. A legfontosabb változás, hogy az új rendszerű képzések esetében a tanulóknak független vizsgaközpontokban kell majd vizsgát tenniük. Ezen kívül fontos tudnivaló az új tanfolyamok esetében, hogy amíg az OKJ-s képzéshez szükséges volt a „B” kategóriás jogosítvány, addig az új típusú programkövetelményes tanfolyamnál ez már nem előírás. – ismertette Tornyi Lajos.

A DEKRA Akademie hazánk legnagyobb felnőttképzési intézeteként az aranykalászos gazdán kívül további közel harminc, különféle agrárterületekhez kapcsolódó tanfolyamot – például biogazdálkodó, méhész, kertész – indított.

 

Kapcsolódó cikkeink