Új naperőművet helyez üzembe az Arla Foods Lengyelországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 03. 22. 09:36

Az Arla Foods bejelentése szerint új naperőművet nyit Lengyelországban, amely várhatóan 1620 MWh energiát termel majd évente.

A dán-svéd multinacionális szövetkezet úgy véli, hogy ezzel biztosíthatja az üzletmenet folytonosságát egy olyan területen, ahol gyakoriak az áramkimaradások, miközben megújuló energiaforrást hoz létre egy egyébként magas szén-dioxid-tényezővel rendelkező energiahálózatban. Az új naperőmű a telephely teljes energiaszükségletének mintegy 85%-át fedezi majd, és képes lesz további 2,6 MWh-t akkumulátorban tárolni.

Az Arla Foods szerint a létesítmény részben éjszaka is képes lesz ellátni a telephelyet energiával.

Az Arla Foods lengyelországi átcsomagoló üzemében dolgozó 98 alkalmazottnak rendszeresen okoztak problémát az áramkimaradások és feszültségingadozások. A cég szerint az ukrajnai háború és az azt követő energiaellátási hiány kihangsúlyozta, hogy jobb és fenntarthatóbb megoldásra van szükség.

A vállalat hozzátette, hogy még ha lenne is mód a lengyel energiahálózat stabilabb áramellátásának biztosítására, a villamosenergia-kábeleken keresztül futó wattmennyiség nem lenne pozitív hatással a szén-dioxid-kibocsátásra.

A lengyel energiahálózat szénre támaszkodik, és a megawattonként előállított 1,02 tonna CO2e-vel a szén-dioxid-tényező jelentősen magasabb, mint az Arla Foods más európai működési piacain.

Saját naperőművének telepítésével a vállalat állítása szerint évente 1645 tonnával képes csökkenteni a kibocsátást.

ESM

Kapcsolódó cikkeink