Új műtrágya Izraelben: ez lehet a jövő megoldása?

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 03. 04. 11:05

Állati ürülékből állítana elő szagtalan, biztonságosan tárolható és felhasználható műtrágyát egy izraeli cég – olvasható az agrarszektor.hu-n. A Paulee CleanTec által kifejlesztett eljárással eredetileg a kutyaürülék jelentette problémától akarták megszabadítani a világot, de most már azt vizsgálják, milyen eredményeket érhetnének el az állattenyésztés zöldebbé tételében.

 

A Paulee CleanTec vállalatot 2008-ban alapította a vállalkozó Oded Halperin, miután megbüntették amiatt, hogy nem takarított fel a kutyája után. Halperin ezután egy barátjával, a feltaláló Oded Shoseyov professzorral nekilátott, hogy egy zöldebb megoldást találjanak a kutyaürülék kezelésére – írta meg a Springwise. A módszer, amit végül kidolgoztak egy alacsony költségű kémiai eljárás, amelynek segítségével az emberi és állati ürüléket szagtalan, természetes és káliumban gazdag műtrágyává lehet alakítani. Az eljárással létrejövő új, porállagú termék mentes a különféle kórokozóktól, mint például a szalmonella vagy az E. coli baktériumok, ezért teljesen biztonságosan alkalmazható a növényeken.

Az eljárás során az ürüléket először egy reaktorkamrában, nagy sebességgel oxidálószerrel keverik össze. Ennek eredményeként megemelkedik a hőmérséklet, amely elpárologtatja az anyagban lévő folyadékokat, és egy száraz, hamuszerű port hagy maga után, ami kiváló minőségű, tápanyagokban gazdag műtrágyaként használható fel.

Noha az eljárást eredetileg a kutyák ürüléke miatti örökös problémák megoldására dolgozták ki, a vállalkozás már azt vizsgálja, hogyan lehetne a módszert a mezőgazdaságban is hasznosítani.

Ez az eljárás kiküszöbölheti az állattenyésztés okozta szennyezések kérdését – mondta el Ilan Levy, aki egy olyan kibuc (jellegzetesen izraeli, közös tulajdonon alapuló településforma) vezetője, ahol már alkalmazzák ezt a rendszert. A szakember rámutatott, hogy amikor egy adott területen nagy mennyiségű ürülék keletkezik, attól nem lehet biztonságosan, költséghatékonyan és eredményesen megszabadulni.

Ezzel az új eljárással viszont a közeljövőben fel lehet majd számolni a jelenlegi rendszert, hogy a gazdaságok helyben tárolják az állati trágyát– mutatott rá Ilan Levy. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink