Új módi: a vásárló válogathatja össze a tojásokat

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 05. 11:30

Több nagy áruházlánc is fontolgatja, hogy ömlesztett tojásértékesítést vezet be Magyarországon – írja az Agrarszektor.hu. Az új módszer lényege, hogy a vásárlók “piaci hangulatban”, maguk válogathatják össze a megvenni kívánt tojásokat az üzletekben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint viszont az új értékesítési mód számos élelmiszer-biztonsági és nyomon követhetőségi kérdést vet fel.

tojas

“Kísérleti jelleggel” ömlesztve árulja a tojást az Auchan Magyarország Kft. egyik budapesti hipermarketében. Az áruházlánc az Agrárszektor.hu megkeresésére elmondta, hogy óbudai áruházban egyelőre teszteli az újfajta forgalomba hozatali módot, amelyet a jövőben várhatóan kiterjeszt budaörsi komplexumára is. A tapasztalatok felmérése után hoznak döntést arról, kiterjesztik-e a többi áruházra is ezt a tojásértékesítési formát.

Az ömlesztett értékesítést a tojás esetében természetesen nem szó szerint kell érteni. A vásárló nagy tálcákról válogathatja össze a neki tetsző tojásokat, pontosan annyit, amennyit szeretne. Fizetéskor pedig a pénztáros megszámolja a dobozban lévő tojásokat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága az Agrárszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy az újfajta értékesítési mód során a minőség megőrzési időt valamennyi tojás héján jól olvashatóan fel kell tüntetni, valamint a forgalmazó biztosítja a dobozt, illetve zacskót, amibe a vásárló a kiválasztott tojásokat összegyűjti.

Az Auchan Magyarország indoklása szerint gyakori jelenség – és ez ott jártunkkor is bebizonyosodott –, hogy egy 10 db-os dobozos tojás vásárlásakor a vevő kinyitja a dobozt, és megnézi a benne lévő tojásokat. Az ömlesztett módszernél viszont kesztyűben, darabonként, saját maga válogathatja össze a megvásárolni kívánt mennyiségeket.

A Nébih tájékoztatása szerint az ömlesztett tojásforgalmazási formát a jelenleg hatályos jogszabályok nem tiltják, de számolni kell a tojás töréséből származó szennyezésével, illetve a normál értékesítési módokhoz képest nagyobb mennyiségű hulladék keletkezésével. Ennek a problémának a kezelésére hatékony eljárásokat kell bevezetni, gondolva a megelőzésre, és az azonnali beavatkozásra is – hangsúlyozza a hivatal.

A különböző tételekből származó tojások összeválogatása során a nyomonkövetés biztosításától sem lehet eltekinteni, mert fontos lehet ahhoz, hogy humán megbetegedés esetén szakszerű intézkedéseket lehessen hozni. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink