További lehetőségek nyílnak a kkv-k előtt

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 09. 16. 13:00

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) és a Kárpát-medencei Gazdasági Térség elősegíti, hogy a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások előtt további fejlődési lehetőségek nyíljanak – hangsúlyozta Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetség (IPOSZ) elnöke csütörtökön a szövetség Magyar Kézművesség Napja köszöntő ünnepségén, Budapesten.

Szöllősi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára, magyar kkv-nagykövet az ünnepségen kijelentette: az országnak szüksége van az iparosokra, a kis- és középvállalkozásokra, és ezt a kormány intézkedései is tükrözik.

Az ünnepségen az IPOSZ és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) együttműködési megállapodást kötött az ipartestületbe tömörült kkv-k biztonságának, versenyképességének fokozására, a pénzügyi és garanciális feltételek megteremtésére.
A résztvevők elfogadták, hogy felhívással fordulnak a kormányhoz. Ebben megfogalmazták: egyetértésben a kormány kkv-kat támogató gazdaságpolitikájával, a hazai tulajdonú bankok védelmével, azt kérik, a kormány hajtsa végre a korábban bejelentett, a takarékszövetkezeti bankok feltőkésítésére szolgáló 100 milliárd forint állami tőkeemelést, mert ezzel lehetővé teszi a bankrendszer e részénél a nagyobb forráskihelyezést.

Ezen túlmenően az IPOSZ azt is kéri a kormánytól, hogy a devizahitelesek problémájának rendezésekor vegye figyelembe: a családi és mikrovállalkozások egy része devizahitelekből, olykor lakossági kölcsön formájában fejlesztette telephelyét.

A XX. Magyar Kézművesség Napján Szűcs György köszöntőjében méltatta a magyar kézművesség hagyományát, és kitért arra: az IPOSZ az európai uniós források igénybevételével olyan szolgáltató hálózatot épít ki, amely lehetővé teszi a családi, mikro-, kis- és középvállalkozások jobb helyzetbe kerülését.

Az IPOSZ elnöke reményét fejezte, hogy a sarkalatos törvények meghozatalakor a magyar kisvállalkozások, iparosok eddig elért pozíciói megmaradnak, illetve javulnak.

A szövetség érdekképviseleti munkája kapcsán Szűcs György hangsúlyozta: az IPOSZ tagja lett a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak, és stratégiai partnerséget tud kialakítani a különböző szakminisztériumokkal.

Szöllősi László helyettes államtitkár a kormány kkv-kat segítő intézkedései között példaként említette, hogy már az első gazdasági akciótervben csökkent a társasági adó mértéke, eltörölték a kisadókat, és kibővítették a Széchenyi Kártya programot.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: az Új Széchenyi Terv kitörési pontjai a foglalkoztatás bővítését szolgálják, és a vállalkozásfejlesztési prioritásban az iparosok számára is egyszerűbben hozzáférhető pályázati lehetőségek állnak rendelkezésre.

Az IPOSZ a kormányhoz intézett felhívásában rámutat arra, hogy a külföldi tulajdonú bankok magyarországi aktivitása, forráskihelyezése, bárcsak átmeneti időre, de várhatóan csökkenni fog. Ha ez bekövetkezik, főleg a magyar tulajdonú mikro- és kisvállalkozások forráshoz jutása beszűkül, amelynek következménye várhatóan az lesz , hogy versenyhelyzetük megtartása, növelése ellehetetlenül, és veszélybe kerül a hazai és külföldi piacaik megtartása, az elkezdett és tervezett beruházásaik fejlesztése, az európai uniós támogatások igénybevétele – vélik az IPOSZ szakértői.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink