Új kockázatkezelés a mezőgazdaságban a jövő évtől

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 29. 12:14

A jelenleginél stabilabb, átláthatóbb, az önfenntartásra és az öngondoskodásra ösztönző új kockázatkezelési rendszer kezdi meg működését a jövő év elejétől a magyar mezőgazdaságban. Mindezt az tette lehetővé, hogy az országgyűlési képviselők elfogadták a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által benyújtott, az új kockázatkezelési rendszerről szóló törvényjavaslatot. Így az új rendszer 2012. január 1-jén életbe léphet.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a számítások alapján a most rendelkezésre álló 4,0-4,1 milliárd forint éves szinten megduplázódik, azaz 8,0-8,2 milliárd forintot lehet majd kárenyhítésre fordítani. A biztosítási díjtámogatásra 2012-ben 2,6 milliárd, 2013-ban pedig 2,9 milliárd forint használható fel. Összességében így a korábbi mintegy 4 milliárd forint helyett több mint 10 milliárd forint áll majd rendelkezésre a kockázatok széles körű kezelésére.

Az új rendszer kétpilléres: a kibővített kárenyhítési rendszerből és egy díjtámogatással segített piaci biztosítási konstrukcióból áll. Utóbbi azon termelők számára lesz elérhető, akik a központi kárenyhítési alap nyújtotta védelemnél nagyobb mértékben szeretnének védelmet kapni az időjárási jelenségekből adódó termelési kockázatokra. Így a két pillér együttes működtetésével az eddiginél jóval több termelő, a jelenleginél jóval nagyobb védettséget élvezhet a kedvezőtlen időjárási körülmények okozta károkkal szemben.

A tervek szerint az új kárenyhítési rendszer tagjai azok a termelők lesznek, akik egységes támogatási kérelmet nyújtanak be, és a termőföldjük nagysága meghaladja ültetvények esetében az 1 hektárt, a szántóföldi zöldségtermelésnél pedig az 5 hektárt, illetve egyéb szántóföldi művelési ágban a 10 hektárt.

A befizetések mértéke a szántóföldi növénytermesztésnél évente hektáronként 1.000 forint, a szántóföldi zöldségeknél valamint a szőlő, a gyümölcsös és egyéb ültetvényeknél hektáronként 3.000 forint. A rét-, a legelő- és a gyepterületek valamint a termőre még nem fordult ültetvények nem tartoznak a kárenyhítési intézkedések hatálya alá, így ezekkel a területekkel a kárenyhítési rendszerhez nem lehet csatlakozni.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink