Új javaslatok a növényi alapú étkezés engedélyezésére a közétkeztetésben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 09. 20. 11:47

A Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetsége (NÉGYOSZ) benyújtotta észrevételeit a Belügyminisztériumnak a közétkeztetést szabályozó 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet módosításával kapcsolatban. A szövetség beadványában a növényi alapú étrend lehetőségeinek bővítését kérte a közétkeztetésben.

Versenyhátrányt okozhat a lemaradás a növényi alapú táplálkozás terén

A NÉGYOSZ hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szabályozás, amely az állati eredetű fehérjék kötelező jelenlétét írja elő, nem teszi lehetővé, hogy a szükséges napi fehérjemennyiséget teljes mértékben növényi forrásokból biztosítsák. A szövetség szerint a növényi étrend figyelmen kívül hagyása a modern kor kihívásaival szemben, mint a fenntarthatóság és az egészségügyi megfontolások, versenyhátrányba helyezi Magyarországot.

A Belügyminisztérium válaszában elismerte, hogy a növényi alapú étrend számos egészségügyi előnnyel bír, és közölte, hogy a rendelet célja az egészséges és elfogadható étrend biztosítása a közétkeztetésben, amely nem ró aránytalan terheket az érintett szolgáltatókra. A minisztérium azt is hangsúlyozta, hogy a szabályozásnak alkalmazkodnia kell a változó társadalmi elvárásokhoz.

A NÉGYOSZ a jövőben is folytatja munkáját a növényi alapú élelmiszerek népszerűsítése és az érdekképviselet terén. Egyik legújabb kezdeményezésük a közétkeztetésben dolgozó szakácsok számára kidolgozott növényi alapú továbbképzési program, amely elősegíti a növényi alapú étrend gyakorlati megvalósítását a közétkeztetésben.

Kapcsolódó cikkeink