Új javaslatok a növényi alapú étkezés engedélyezésére a közétkeztetésben
A Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetsége (NÉGYOSZ) benyújtotta észrevételeit a Belügyminisztériumnak a közétkeztetést szabályozó 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet módosításával kapcsolatban. A szövetség beadványában a növényi alapú étrend lehetőségeinek bővítését kérte a közétkeztetésben.

Versenyhátrányt okozhat a lemaradás a növényi alapú táplálkozás terén
A NÉGYOSZ hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szabályozás, amely az állati eredetű fehérjék kötelező jelenlétét írja elő, nem teszi lehetővé, hogy a szükséges napi fehérjemennyiséget teljes mértékben növényi forrásokból biztosítsák. A szövetség szerint a növényi étrend figyelmen kívül hagyása a modern kor kihívásaival szemben, mint a fenntarthatóság és az egészségügyi megfontolások, versenyhátrányba helyezi Magyarországot.
A Belügyminisztérium válaszában elismerte, hogy a növényi alapú étrend számos egészségügyi előnnyel bír, és közölte, hogy a rendelet célja az egészséges és elfogadható étrend biztosítása a közétkeztetésben, amely nem ró aránytalan terheket az érintett szolgáltatókra. A minisztérium azt is hangsúlyozta, hogy a szabályozásnak alkalmazkodnia kell a változó társadalmi elvárásokhoz.
A NÉGYOSZ a jövőben is folytatja munkáját a növényi alapú élelmiszerek népszerűsítése és az érdekképviselet terén. Egyik legújabb kezdeményezésük a közétkeztetésben dolgozó szakácsok számára kidolgozott növényi alapú továbbképzési program, amely elősegíti a növényi alapú étrend gyakorlati megvalósítását a közétkeztetésben.
Kapcsolódó cikkeink
A jövő már elkezdődött – Gondolatok az Innovációk napjáról
Hogyan formálják az innovációk a kereskedelem és az élelmiszeripar jövőjét?…
Tovább olvasom >A növényi táplálkozással ismerkedtek a Radnóti diákjai
A NÉGYOSZ tavaly novemberben indult OkosFehérje programja újabb állomásához érkezett:…
Tovább olvasom >Lezajlott a NÉGYOSZ munkakonferenciája – Új párbeszéd indult a növényi alapú táplálkozásról
A NÉGYOSZ szervezésében egy úttörő szakmai esemény zajlott, amely a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >