Új intézkedéssel csökkenti az élelmiszerpazarlást a svájci Coop
A Coop Switzerland a friss hús kategóriában az élelmiszer-pazarlás megelőzésére tett erőfeszítései részeként a friss húsok fogyaszthatósági idejének lejárta után egyes friss hústermékeket lefagyaszt és csökkentett áron kínálja.
A fagyasztásra alkalmas friss hústermékek, mint például a darált hús, a csirkemell vagy az entrecôte, mélyhűtőben történő megfelelő tárolás esetén további 90 napig eltarthatók – közölte a svájci vállalat.
E fagyasztott húsok minősége megegyezik a friss termékekével, de áruk 50%-kal alacsonyabb.
A kísérleti projekt jelenleg 16 Coop üzletben zajlik az ország németajkú kantonjaiban.
A kísérleti szakaszban a Nordwestschweiz-Zentralschweiz Zürich régió üzletei vesznek részt, ahol a fagyasztóiban lesznek a termékek elérhetők.
Az élelmiszer-pazarlás megelőzése
A fogyasztók a kifogástalan minőségű fagyasztott húsokat a „Verwenden statt Verschwenden” („Ne pazarold, használd fel”) matricával és a fagyasztószimbólummal ellátott csomagolásról ismerhetik fel.
A kezdeményezés illeszkedik a Coop „Verwenden statt Verschwenden” („Ne pazarold, használd fel”) stratégiájába, amely különböző intézkedéseket foglal magában az élelmiszer-pazarlás megelőzésére, de a svájci élelmiszer-biztonsági előírásokban a közelmúltban eszközölt változtatások is e gyakorlatot támogatják.
Amellett, hogy a Coop szociális szervezeteknek adományoz élelmiszert, esztétikailag nem tökéletesnek tűnő gyümölcsöket és zöldségeket is vásárol a termelőktől, és az Ünique márkanév alatt továbbértékesíti azokat üzleteiben. Emellett folyamatosan optimalizálja a beszerzés tervezését is.
2023-ban a Coop Svájc 34,7 milliárd svájci frank (37,3 milliárd euró) összforgalmat bonyolított, ami 1,4%-os növekedést jelent az előző évhez képest.
Az üzemanyagok nélkül számítva a vállalat kiskereskedelmi üzletágának nettó árbevétele 1,0%-kal emelkedett, míg a nagykereskedelmi és termelési egység 3,8%-os növekedést ért el.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszer-pazarlást csökkentő projekt valósult meg Csongrád-Csanád vármegyében
Nemzetközi összefogással valósult meg egy élelmiszer-pazarlást csökkentő projekt Csongrád-Csanád vármegyében,…
Tovább olvasom >A közelségre és fenntarthatóságra fókuszáló új üzleti modellt vezet be a Crai
Az olasz Crai élelmiszer-kiskereskedelmi lánc új üzleti modellt vezetett be,…
Tovább olvasom >Már Ausztráliában is küzd az élelmiszer-pazarlás ellen a Too Good To Go
Európai és észak-amerikai sikerei után a Too Good To Go…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A hazai fogyasztás erősödik
A hazai fogyasztás erősödik, a belső kereslet és az ettől…
Tovább olvasom >Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >