Új EAT-Lancet készül 2024-re
19 ország tudósaival kezdte újra munkáját az EAT-Lancet Bizottság, amelynek célja, szélesebb körű, naprakész tudományos hátteret biztosítson élelmiszerrendszereink fenntarthatóbbá és igazságosabbá alakításához.
2019-ben jelent meg az első EAT-Lancet jelentés, amely meghatározta az egészséges étrend megvalósításához szükséges globális tudományos célokat és azt a hat erőforrást, amelyre bolygónkon zajló élelmiszer-termelésnek rendkívül jelentős hatása van. Az akkori tanulmányban szereplő referencia-étrend ösztönözte a diófélék, gyümölcsök, hüvelyesek, zöldségek fogyasztásának növelését és azt javasolta, hogy 2050-re 50%-kal kellene csökkenteni a vörös húsok és a cukor globális fogyasztását. A tanulmány szerint a „bolygóbarát egészséges étrend” megközelítőleg évi 11 millió korai halálesetet tudna megelőzni.
A 19 ország 25 tudósával folyó új munka a fejlődés felgyorsítását és a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítását célozza, számos új elem alkalmazásával. Jobban figyelembe veszik majd az egészségesnek, fenntarthatónak és méltányosnak tartott étrendek és termelési módok sokféleségét, fenntarthatóságát. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 128. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >DRS-rendszer Magyarországon: tanácsok a sikeres visszaváltáshoz
2024. január 1-jén indult el Magyarországon a DRS (Deposit Return…
Tovább olvasom >Start-uppal együttműködve kínál fenntarthatóbb kávét a német Kaufland
A Cotierra nevű startuppal együttműködésben törekszik a Kaufland arra, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >