Új csokoládégyártási módszert szabadalmaztatott a Nestlé
A svájci székhelyű Nestlé újfajta csokoládégyártási technológiára jegyeztetett be szabadalmi oltalmat, amely segítségével akár 30%-kal több kakaógyümölcs hasznosul az ízélmény csorbulása nélkül.
A fejlesztés abból indult ki, hogy a hagyományos eljárások során csupán a kakaóbabokat használják fel, míg a gyümölcs többi része – a hús, a placenta és a héj – hulladékként végzi.
A Nestlé kutató-fejlesztő csapata egy olyan innovatív módszert dolgozott ki, amely során a kakaótermés teljes tartalmát nedves masszaként gyűjtik be, mely massza természetes módon fermentálódik, minek során felszabadulnak a csokoládéra jellemző ízjegyek. Az így kapott anyagot őrlik, pörkölik, majd szárítják, és csokoládépehely formájában használják fel.
A technológia célja a hulladékmennyiség csökkentése, a terméshozam, valamint a gazdálkodói munka értékének növelése. Louise Barrett, a Nestlé yorki édességkutató központjának vezetője szerint az új módszer különösen fontos lehet a klímaváltozás által sújtott termőterületeken (például Elefántcsontparton és Ghánában), ahol az elmúlt időszakban a klímaváltozással összefüggő esőzések, betegségek és aszályok miatt a terméshozam visszaesett, és ezért a kakaó világpiaci ára jelentősen megemelkedett.
Bár a projekt még kísérleti fázisban van, a Nestlé már vizsgálja a nagyobb volumenű alkalmazás lehetőségeit.
Kapcsolódó cikkeink
Rekord összegű adomány gyűlt össze az Élelmiszerbank jótékonysági kampányában
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Novemberben indul az Etesd az Eszed edukációs program 2025-ös kihívása
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Csillag születik – jön a dirty soda!
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Elbizonytalanodási csapdában a kiskereskedelmi forgalom
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >KSH: októberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 3,1, az előző havit 0,5 százalékkal haladta meg
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A hagyomány és az innováció jellemzi az idei karácsonyi édességpiacot
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
