Új célok a klímaváltozást csökkentő innovációért

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 11. 08. 11:35

Kétmilliárd dollárt fektet be a Syngenta a fenntartható mezőgazdaságba

  • A Syngenta kétmilliárd dollárt fektet be az elkövetkezendő öt évben fenntartható mezőgazdasági innovációkba
  • Erik Fyrwald vezérigazgató évi két új technológiai áttörés piacra dobását jelentette be a New York-i Fenntarthatósági Csúcson
  • A Syngenta 50%-kal csökkenti saját karbonintenzitását, hozzájárulva ezzel a párizsi klímaegyezmény célkitűzéséhez

A Syngenta a következő öt évben kétmilliárd dollárt költ arra, hogy segítsen a termelőknek a klímaváltozás okozta kockázatok csökkentésében, biztosítva ezzel a forrást új fenntarthatósági céljainak eléréséhez. Ennek megfelelően a vállalat minden évben két új technológiai áttöréssel tervez a piacra lépni, csökkentve és ellensúlyozva ezekkel a mezőgazdaság klímaváltozásra gyakorolt hatásait, és elősegítve azt, hogy a világ élelmiszer-ellátása a bolygó környezeti korlátait figyelembe véve, fenntarthatóan tudjon megvalósulni.

Erik Fyrwald vezérigazgató azt is bejelentette, hogy a vállalat 2030-ra a felére tervezi csökkenteni saját karbonintenzitását, hozzájárulva ezzel a párizsi klímaegyezmény célkitűzésének megvalósulásához. A Syngenta elkötelezettségét a Science Based Targets initiative (SBTi) hitelesítette és ellenőrzi.

„A mezőgazdaság világszerte élen jár a klímaváltozás kezelésére irányuló erőfeszítésekben” – mondta Erik Fyrwald. „A Syngenta ehhez járul hozzá azzal a döntésével, hogy felgyorsítja az innovációt, hogy jobb és biztonságosabb megoldásokat találjon az emberiség legfőbb kihívásaira, mint amilyen a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése.

„Ezek nem pusztán szavak. Ez konkrét cselekvés, amely meghatározza, hogyan segítsünk a termelőknek megküzdeni a klímaváltozással, és csökkentsük a mezőgazdaság szerepét a világ üvegházhatású gázkibocsátásában.

A kétmilliárd dollárt olyan, egyértelmű előnyöket vagy technológiai áttörést jelentő programokra fordítja a vállalat, amelyek előrelépést hoznak a mezőgazdaság fenntarthatóságában, például a földhasználat, a talaj egészsége, illetve az integrált növényvédelem terén.

A The Nature Conservancy (TNC), természetvédelmi szervezet és a Syngenta sokrétű együttműködés keretében dolgozik azért, hogy olyan újítások szülessenek a mezőgazdaságban, amelyek egyszerre szolgálják a termelők javát és vannak pozitív hatással a környezetre. Az együttműködés fókuszában a talaj egészsége, az erőforrás-hatékonyság és az élőhelyek védelme áll világszerte.

Sally Jewell, a TNC vezérigazgatója szerint: „Ahhoz, hogy a természetvédelemben lényegi változást érjünk el, határozott lépésekre van szükség az üzleti szektor részéről. A vállalatok egyre inkább felismerik a klímaváltozás okozta kockázatokat és a fenntartható működést jelentő előnyöket, mi pedig szívesen segítünk az üzleti gyakorlat átalakításában tudományos és szakértői hátterünkkel. A Syngenta innovációs befektetése fontos lépés egy olyan jövő irányába, ahol az emberek és a természet együtt fejlődnek.

„Üdvözöljük azt, hogy a Syngenta a kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzését a Science Based Targets kezdeményezéssel érvényesíttette. A klímaváltozás elleni lépésekben létfontosságú az agrárszektor iránymutatása, és ezen célkitűzések vállalásával a Syngenta biztosította magának az utat egy jövőálló növekedés irányába” – mondta Cynthia Cummis, a World Resources Institute (WRI) klímaszakértője.

Ezek az újonnan bejelentett célok részét képezik a Syngenta idén korábban napvilágot látott, az innovációt felgyorsító vállalásainak, amelyeket annak érdekében dolgozott ki, hogy a vállalat hatékonyan tudja támogatni a termelőket az egyre növekvő, a klímaváltozás, a talajerózió és a biológiai sokféleség csökkenése okozta kockázatok kezelésében.

Az eredmények követése érdekében a vállalat évente tesz majd közzé független szervezet által ellenőrzött jelentést arról, hogy hogyan halad a célok teljesítésével. A Syngenta fenntarthatósági vállalásainak és céljainak bejelentését 150 érintetti párbeszéd és kerekasztal-beszélgetés előzte meg világszerte, így Magyarországon is. Ezek kimenetelét, az érintettektől hallott visszajelzéseket és iránymutatást a vállalat vezetői figyelembe vették a befektetési irányok meghatározásakor. (x)

Kapcsolódó cikkeink