Új alapokra helyezett kínai-magyar kapcsolatok

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 27. 10:14

Rendkívüli sikerként és mérföldkőként értékelte a kínai-magyar kapcsolatok területén Orbán Viktor miniszterelnök a Ven Csia-pao kínai kormányfővel folytatott kétoldalú megbeszéléseit. A kétnapos hivatalos magyarországi látogatásra érkezett kínai miniszterelnök szombaton az Országgyűlés épületében tárgyalt a magyar miniszterelnökkel.

Orbán Viktor kiemelte: a kínai népnek kijáró tisztelettel fogadtuk Ven Csia-pao-t. Kínáról szólva elmondta, hogy az ország nem csak saját népének fejlődését mozdította elő az utóbbi években, hanem a teljesítményével a globális jóléthez is hozzájárult. Nem ismerünk a történelemben példát arra, hogy valahol ilyen rövid idő alatt, ennyi embert sikerült volna a szegénységből kiemelni – mutatott rá.

A tárgyalásokról a magyar miniszterelnök elmondta: új és nagy jelentőségű szövetséget kötöttünk a Kínai Népköztársaság kormányával, tizenkét megállapodás került aláírásra, amelyek konkrét programokat, befektetéseket és pénzügyi megállapodásokat tartalmaznak.


Magyarország az euroatlanti kapcsolatrendszeren belül erős szövetségesekkel rendelkezik – fogalmazott a miniszterelnök -, ahhoz azonban, hogy a most zajló megújulás és gazdasági fordulat hazánkban sikeres lehessen, új szövetségesekre is szükségünk lesz. A mai tárgyalások úgy zárultak, hogy Kína és Magyarország ilyen szövetségesei lehetnek egymásnak – nyomatékosította.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök kifejtette, hogy a kínai befektetések ösztönzését – a most aláírt megállapodásokon felül – egy új kínai-magyar vállalkozói fórum létrehozásával, a bürokratikus akadályok lebontásával, a fiatalok Kína iránti figyelmének felkeltésével igyekszenek elősegíteni.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a fejlődő kapcsolatokhoz szükséges erős alapok rendelkezésre állnak, és mind a két ország elkötelezte magát a munka alapú gazdaság mellett.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök is a szilárd alapokra épülő új kapcsolatokat emelte ki beszédében és elmondta: először barátoknak kell lennünk ahhoz, hogy sikeresen üzleteljünk. Az utolsó hivatalos miniszterelnöki látogatás óta eltelt huszonnégy évben a két országban számos változás ment végbe, de a baráti együttműködés megmaradt, és ezt erősíti meg mostani látogatásával is – tette hozzá.

A tárgyalásokkal kapcsolatban a kínai miniszterelnök aláhúzta: Kína bízik Magyarország fejlődésében, így magyar államkötvényeket fog vásárolni, a kínai állami fejlesztési bank pedig egymilliárd eurós különhitelt fog biztosítani a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására, 2015-ig húszmilliárd dolláros szintre kívánják fejleszteni a kereskedelmi kapcsolatokat, valamint jelentős kínai vegyipari beruházás is várható hazánkban. Magyarország lehet továbbá a kínai gazdaság egyik európai logisztikai központja. Mindezek mellett a kínai miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a humán kapcsolatok előmozdítása érdekében kölcsönös ösztöndíj programokkal biztosítják a kínai és a magyar diákok csereprogramjait, illetve kulturális központok létrehozását is tervbe vették.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök pénteken érkezett hazánkba. Az első napon fiatalokkal találkozott az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Gólyavárában, ahol kulturális program keretében beszélgetett a diákokkal. Beszédében kifejtette: bízik a két nép közötti barátság, a gazdasági, tudományos és oktatási kapcsolatok elmélyülésében és felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlődés érdekében az országoknak kölcsönösen nyitniuk kell egymás irányába, tanulniuk kell egymástól.

A kínai miniszterelnök hivatalos látogatásra invitálta Orbán Viktort jövőre Kínába, amit a miniszterelnök elfogadott.

A két kormányfő megbeszélései után Ven Csia-pao a Magyar Tudományos Akadémián részt vesz egy kelet-közép-európai gazdasági fórumon ahol több vezető uniós politikus is jelen lesz, majd fogadja őt Schmitt Pál köztársasági elnök és Kövér László parlamenti elnök is.

(kormany.hu)

Kapcsolódó cikkeink