Ugrásszerűen drágul a zöldség
Amíg az élelmiszerek ára legutóbb decemberben átlagosan 4,7 százalékkal emelkedett a tavalyelőtti utolsó hónaphoz képest, addig a burgonya, friss zöldség és gyümölcs 22,4 százalékkal került többe a kiskereskedelemben – jelenti a KSH.
Ha a múlt év első tizenegy hónapját nézzük, akkor a zöldségek átlag 38 százalékkal kerültek többe tavaly, mint egy évvel korábban január és november között. Kiemelkedik a fejes káposzta és a vöröshagyma 65,5 és 68,7 százalékos drágulási mutatóval.
Főként amiatt emelkedtek az átlagárak, mert a hazai átlagos 1,8 millió tonna zöldséghez képest tavaly 100 ezer tonnával kevesebb termett.
– A hozamok főleg a klímaváltozás miatt ingadoznak – nyilatkozta a fő okról Mika János éghajlatkutató, az egri Eszterházy Károly Egyetem professzora. – Tavaly a rendkívül csapadékos tavasz, az utóbbi harminc év legmelegebb áprilisa és a nyári aszály is csapást mért az agrárágazatra. A melegedéssel egy időben gyengül a nyugati áramlás. Így könnyebben jönnek létre nagy kiterjedésű anticiklonok, amelyek pedig hetekig tartó extrém hideget, vagy épp meleget, netán nagyon csapadékos vagy száraz időt hozhatnak egy-egy területre.
További problémaként említi, hogy miközben a csapadék összmennyisége csökken, addig gyakran előfordul, hogy hirtelen nagy mennyiség zúdul le, elhordva a talaj egy részét, vagy épp átmenetileg belvizet okozva.
Úgy látja az átlaghőmérséklet növekedése kapcsán, hogy Magyarországon körülbelül 30 százalékkal gyorsabb a globális átlagnál a felmelegedés, aminek üteme csak a tőlünk jóval északabbra eső régiókban gyorsabb. //
Kapcsolódó cikkeink
Gyorsuló infláció Magyarországon: brutális élelmiszerdrágulás és kérdéses hatékonyságú intézkedések
2025 februárjában ismét gyorsult az infláció Magyarországon: a fogyasztói árak…
Tovább olvasom >Nagy István: 2025 az áttörés éve az agráriumban
Az agráriumban 2025 az áttörés és a lehetőségek éve, a…
Tovább olvasom >Klímaváltozás-kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen
A klímaváltozással kapcsolatos, különböző tudományterületeken folyó kutatásokat összefogó csoport alakult…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >Online is megugrott az élelmiszer-vásárlás karácsony előtt
A karácsonyi készülődés határozta meg a Kifli.hu online szupermarket forgalmát…
Tovább olvasom >