Felárat kérnek az üdülési csekkes fizetésnél

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 26. 12:06

Alig egy hónap múlva a Volt fesztivállal elindul az idei szezon, ám aki a fesztiválokra indulna, s szállást akar foglalni, már aligha tudja megtenni. Sopronban a legtöbb szálloda már márciusban teltházas foglalást regisztrált, amely többségében akkor véglegesítik a házak, ha már kifizettük előre a szállást. Az, aki még idén üdülési csekkel rendezné a számlát, kellemetlen ténnyel szembesülhet: az utalvánnyal történő fizetésnél a szoba többe kerülhet.

„Ha üdülési csekkel kívánnak fizetni, akkor az éjszakánként 500 forinttal többe kerül” – hangzott a feltétel, mikor a Világgazdaság Online munkatársai az egyik soproni szálláson próbáltak foglalni. Az egyébként kispénzű vendégekre specializálódott szálláshely nem az egyedüli, amely felárat számít fel az üdülési csekkel fizető kuncsaftoknak. Az utalvány kibocsátásával és ügyfélszolgálati teendőivel ellátott Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ) szerint ezt a kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal (MNÜA) szerződött szolgáltatók ezt nem tehetik meg, s a szervezethez már több bejelentés is érkezett.

A szolgáltatók elvben azt a jutalékot kompenzálnák a felárral, amit az MNÜA-nak kell fizetni az üdülési csekk révén befolyt bevételből. Ez azonban legfeljebb hat százalék – tudta meg a Világgazdaság Online az alapítványtól.


Az a szolgáltató, aki szerződést köt az alapítvánnyal a feltételek, s így a költség ismeretében és elfogadásával köti meg a szerződést, valamint a költséget saját kereskedelmi érdekei okán vállalja és ugyanakkor az alkalmazott árakban előre tudja ezt a költségét kalkulálni – írták a Világgazdaság Online megkeresésére. A szerződéskor vállalják, hogy a beváltó nem alkalmazhat negatív diszkriminációt az utalvánnyal fizető vendégnél, a készpénzzel fizető vendéggel szemben. Abban az esetben, ha a beváltó mégis felárat számít fel, akkor nem a szerződésben vállalt kötelezettség-vállalása szerint jár el, vagyis megszegi a szerződést.

“A csekkelfogadási gyakorlatot folyamatosan ellenőrizzük szerződött partnereinknél. Az ellenőrzéseket dokumentáltan, többnyire anonimitásban végezzük, telefonon, elektronikus úton, adott esetben személyesen. Amennyiben a súlyos szerződés-szegés ténye bizonyítást nyer, úgy megszüntetjük a kapcsolatot az érintett szolgáltatóval. Az utalvány felhasználásából eredő negatív megkülönböztetés tárgyában érkező bejelentések száma a szerződések számához képest elenyésző. Ezeket a bejelentéseket a fentiekhez hasonlóan kezeljük, természetesen a bejelentő adatainak teljes diszkréciójával – írta a Világgazdaság Online-nak Karácsony Mihály, az MNÜA elnöke.

A NÜSZ folyamatosan ellenőrzi az elfogadóhelyeket részben fogyasztói bejelentés alapján, részben pedig a kibocsátó alkalmazottai figyelnek arra, ki, mikor számít fel díjat.

Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője a Világgazdaság Online megkeresésére elmondta, fogyasztóvédelmi szempontból nem történt szabálysértés, ugyanis a szállásadó előre tájékoztatott, hogy többe kerül a szoba, ha az utalvánnyal akarunk fizetni, tehát nem tévesztett meg – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink