Tutanhamon maszkját Henkel-ragasztó tartja össze

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 08. 10:30

Tutanhamon fáraó több mint 3000 éves maszkja tisztítás során sérült meg, a fáraó fonott szakállát a Henkel ragasztás technológiai szakértői segítettek helyreállítani.

2015-12-17-henkel-klebstoffexperten-tutanchamun-restauration-bart-jpg

A kairói Egyiptomi Múzeumban mutatták be az egyiptomi fáraó, Tutanhamon helyreállított arany maszkját, miután a több mint 3 ezer éves maszk szakálla tisztítás során letört és helytelenül lett visszaragasztva. Abban, hogy a szakáll ezúttal a helyén maradjon, a Henkel ragasztói segítettek.

Christian Eckmann, a Római-Germán Múzeum Mainz restaurációért felelős vezetője elmondta: „A Henkel Adhesive Technologies üzletágának szakszerű tanácsadása és támogatás nagyon sokat segített. Így el tudtuk távolítani az előzőleg nem megfelelően odaragasztott szakállat a maszkról, és a Henkel testreszabott megoldásának köszönhetően megfelelően rögzítettük. Eckmann a Gerda Henkel Alapítványnak is megköszönte, hogy támogatásukkal segítették a restaurációs munkát.

„Boldogok vagyunk, hogy részt vehettünk ebben a projektben. Egyiptom fontos piac a Henkel számára, büszkeséggel tölt el, hogy szakértelmünkkel egy ilyen fontos régészeti lelet helyreállításához járulhattunk hozzá” – mondta Ahmed Fahmy, a Henkel észak-afrikai régiójának alelnöke, és a Henkel Egyiptom elnöke.

Ragasztási szakértők siettek a lelet megmentésére

Miután Dr. Dirk Kasper, a Henkel hot-melt ragasztási szakértője arról olvasott, hogy a ragasztók helytelen használata miként rongálta meg a maszkot, felajánlotta segítségét a restaurációt vezető csapatnak. „A ragasztás szakértői vagyunk a Henkelnél” – emelte ki Kasper, a segítségünket pedig nagyra értékelték. Kollégáját, dr. Rainer Schönfeldet meghívták, hogy vizsgálja meg a maszkot a csapatával. „Láttuk, hogy a szakállat helytelenül helyezték vissza úgynevezett epoxi, azaz kétkomponensű, nehezen oldható ragasztók használatával. A Henkel nagy szakértelemmel rendelkezik az ilyen ragasztók területén és azzal is tisztában van, hogyan lehet ezeket eltávolítani”.

A csapat alapos vizsgálatokat végzett és kifejlesztett egy módszert, amelynek segítségével el lehetett távolítani a ragasztót és annak maradványait. „Ezzel egy időben a Henkel széleskörű termékportfólióját is át kellett vizsgálni, hogy lássuk, melyik ragasztónk lenne a legjobb a restaurációhoz” – mondta Dirk Kasper. A ragasztónak ugyanis igen magas elvárásoknak kellett megfelelnie: olyat kellett találni, amelyet el lehet távolítani, nem hagy nyomot, bírja az egyiptomi magas hőmérsékletet, illetve a szállítások közbeni rázkódást is.

Tesztek és 3D-modellezés segítségével a szakemberek kifejlesztették a megfelelő ragasztót. „A napi munkánk része, hogy high-tech ragasztókat gyártunk, de ez a projekt az egész csapat számára nagyon izgalmas volt. Büszkék vagyunk rá, hogy a Henkel hot-melt ragasztói tartják össze Tutanhamon fáraó világhírű maszkját” – emelte ki Dirk Kasper.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink