Turizmusbizottság: a hitel nélkül működő szállodák is nehezen tudják finanszírozni működésüket

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 30. 12:02

Még a hitel nélkül működő szállodák is nehezen tudják finanszírozni működésüket – hangzott el az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottsága szerdai ülésén, ahol a szállodák finanszírozási gondjairól hallgatott meg tájékoztatást a testület.

Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója a bizottsági ülésen elmondta: az MFB-ben jelenleg 15 szállodai üzlettel kapcsolatos finanszírozási tranzakció van, ez 50 milliárd forint értékű portfóliót jelent hitel és befektetési oldalról.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte: az MFB ezt a portfóliót kedvezőtlen örökségnek tekinti, a beruházások jelentős részével, az üzemeltetéssel számos negatív tapasztalatot szereztek.

Elmondta: jellemző, hogy a fejlesztési költségek meghaladják a tervezettet, és nincsenek összhangban az adott projekt költségviselő képességével.

A beruházások döntő többségére az is jellemző, hogy bevételeikből a normál működési kiadásaik finanszírozását is nehezen tudják megoldani, így a beruházás költségeinek finanszírozása szinte lehetetlennek látszik – tette hozzá Baranyay László. Véleménye szerint a banknak komoly gondot jelent, hogy ezeket a projekteket hogyan lehet üzemben tartani, illetve a be nem fejezetteknél milyen döntéseket hozzon a fejlesztési hitelintézet.

A turizmus kiemelt terület a gazdaság stabilizálásában, ezért olyan megoldást keresnek, amely a bank veszteségét minimalizálja – mondta az elnök-vezérigazgató.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára az ülésen kijelentette: a fenntartható működés azoknak a szállodáknak is problémát jelent, amelyeknek nincs hitelük. A magyar szállodák a 2007. évi bevételi szinten dolgoznak, miközben a kapacitás 10 százalékkal bővült, a kihasználtság csökkenését és az inflációt is figyelembe véve a fajlagos mutatóik gyengék, és jövőre sem várható kedvező változás.

A főtitkár kiemelte: az utóbbi években néhány településen olyan szállodafejlesztés is megvalósult, amely mögött nem volt turisztikai vonzerő. Kovács István hangsúlyozta, hogy a beruházáshoz felvett devizahitelek a szállodaiparban is gondot jelentenek.

Hadházy Sándor, a Fidesz képviselője szerint a szállodai cégek helyzetén segítene, ha a szálláshelydíj 50 százalékát a Széchenyi Pihenő Kártyával (SZÉP-kártya) is ki lehetne fizetni.

Szilágyi György, a Jobbik képviselője, a bizottság alelnöke szóvá tette a CIB Bank gyakorlatát, amely – szerinte – egyes esetekben jogtalanul foglalja el az általa hitelezett szállodákat, bár azok birtokvédelmi határozattal rendelkeznek.

Pál Béla, az MSZP képviselője kiemelte: a fejlesztéseknél megalapozottabban kell a megtérülést kiszámítani, ami nemcsak a szállodákra, de a gyógyfürdőkre is igaz.

Szalay Ferenc, a Fidesz képviselője, a bizottság alelnöke fontosnak nevezte, hogy stratégiai gondolkodás mentén valósuljanak meg a fejlesztések. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink