Tüntetnek a borászok
Kilátástalannak érzik a helyzetüket az alföldi bortermelők, mert erősen lenyomja a minőségi hazai termék árát, hogy csak Olaszországból az elmúlt évben 630 ezer hektoliter olcsó bort importáltak hazánkba. (A teljes éves magyar bortermelés 3 millió hektó körül van.) Az elkeseredett gazdák augusztus 12-ére tüntetést szerveznek az olasz nagykövetség és az Országos Borminősítő Intézet épülete elé. Mind több magyar szőlőtermelő kénytelen egyébként szlovák és cseh borászoknak eladni a kiváló termést, ezzel is helyzetbe hozva a világpiacon már konkurenciaként megjelenő két „sörös” országot.
Felfoghatatlan, hogyan manipulálnak az olasz borral. Egy liter bor elkészítéséhez ugyanis közel másfél kiló szőlőre van szükség, ez legkevesebb 25 eurócentbe kerül. A szőlővel azonban még dolgozni kell, ott van a darálás, a csömöszölés, a fejtés, ezeket valakinek el kell végeznie, ami költségekkel jár, nem beszélve arról, hogy amíg érik a bor és hordóban áll, az is pénzbe kerül. A munkálatokkal együtt minimum 60 centre rúg egy liter alsó kategóriás bor elkészítésének önköltsége – érzékeltette az életszerűtlen helyzetet a Helyi Híradónak a tüntetés egyik szervezője. Budavári László szőlőtermelő, borász hozzátette: a mélyen alulárazott olasz import miatt kialakult helyzet legalább tízezer családot érint kedvezőtlenül az Alföldön.
A hazai borászatok egyszerűen nem tudják felvenni a versenyt ezzel az elképesztő árral, így viszont a jó magyar szőlőtermés tisztességes áron nehezen adható el – magyarázza felháborodva a Velezvin tulajdonosa. Velez Imre éppen ezért úgy döntött: idén az összes termését külföldi, cseh és szlovák feldolgozóknak adja el. A külföldi felvásárlók amúgy is 20-30 százalékkal többet adnak a magyar termelőknek a szőlőért, mint amit itthon ígérnek érte – teszi hozzá a csengődi borász, aki nem tud mást tenni, különben a nyakán marad a felhasználatlan szőlő.
A Magyar Borrendek Országos Szövetségének elnöke is úgy látja, a demonstráció a legjobb, amit most az alföldi borászok tehetnek, hiszen a bizonytalan összetételű és eredetű, esetenként hamis olasz bor hatalmas mennyiségben ömlik az országba. Kaczor Kálmán termésének ezért csak 70 százalékát dolgozza fel, a többit külföldön, a konkurenciának értékesíti. Azt mondja, ha tisztességesen működne akár a belföldi, akár az export borpiac, biztosan tenné ezt meg.
Úgy tűnik, egy hazai neves borszakértőnek sikerül magyarázatot adnia az évek során lassan kialakult bonyolult helyzetre. Kiss Eliza szerint bevett gyakorlat, hogy évről évre az olasz borimporttal riogatnak az ebben érdekelt piaci szereplők, csak hogy a magyar szőlő árát le tudják verni. Ha ugyanis egy liter olasz folyóbor ára hazánkba szállítva olcsóbb, mint egy kiló feldolgozatlan magyar szőlőé, nyilvánvalóan nem kérdéses, hogy nem éri meg megművelni a területet, és a szürettel bajlódni. Ettől persze még igaz, hogy szinte ellenőrizhetetlenül zúdul az országba az olasz import – teszi hozzá.
A szakember úgy látja, az Országos Borminősítő Intézet érdekes módon túlságosan engedékeny az érzékszervi minősítésben a gyenge minőségű olasz fehérborok esetében, de az adóelkerülés is nagyon népszerű a borimporttal foglalkozók körében. Egyenesen extra profitra lehet szert tenni, ha valaki olyan import borhoz jut, ami számla nélkül érkezik. A 27 százalékos áfa nélküli tételek ára óriási mozgásteret ad az ügyeskedőknek – jegyzi meg.
Az adóhatóságnak elvileg tudnia kell a legkisebb mennyiségű import bor behozataláról, vagy a borok országon belüli mozgatásáról, miután jövedéki termékről van szó, sőt, ma már az elektronikus árunyomkövető rendszer (EKÁER) révén automatikusan tudomást szerez a NAV a tartálykocsi indulásáról és érkezéséről is, a jelek szerint azonban ez mind kevés. Különösen az utóbbi időben vált bevett szokássá, hogy „véletlenül” hazánkban fejtik le azt a bort, aminek eredetileg és a papírok szerint nem Magyarország a célállomása. Csakhogy erről az adóhatóságnak nincs tudomása, mert a hazai vámhatóság nem foglalkozik azzal a szállítmánnyal, amelynek más országba kellene érkeznie- magyarázza a Helyi Híradónak Kiss Eliza a legújabb ügyeskedés működési módját. (Hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >8 millió palack szeszesital és 225 visszaváltó automata várja a vásárlókat
8 millió palack, illetve doboz alkoholos itallal készült a Tesco…
Tovább olvasom >A megújult ProWein mindenkit lázba hoz
„Fedezd fel a holnap ízeit” mottóval, friss és modern megjelenéssel,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >