Tudatosabb fehérjefogyasztásra buzdítanak a dietetikusok

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 12. 04. 12:40
🎧 Hallgasd a cikket:

A Danone Magyarország és az MDOSZ közös felmérése szerint a magyar lakosság fehérjefogyasztása továbbra sem elég tudatos. A 320 dietetikust bevonó kutatás alapján a szakemberek 70%-a úgy véli, hogy csak kevesen ismerik a fehérjék valódi szerepét az egészséges táplálkozásban.

Bár a szakemberek szerint a fehérje az egészséges étrend egyik kulcseleme, a magyar lakosság tudatossága ezen a téren továbbra is hiányos

A cikk a Trade magazin 2025/12-2026.01. lapszámában olvasható.

A fehérjebevitel a dietetikai tanácsadás egyik leggyakoribb témája: a szakértők 80%-a rendszeresen kap kérdéseket az ételek fehérjetartalmáról, diétás szükségletekről és a sportoláshoz kötődő fehérjepótlásról. Bár a dietetikusok a változatos, állati és növényi forrásokra épülő étrendet javasolják, a páciensek többsége még mindig főként húsra, tejtermékekre és tojásra épít, míg a növényi források fogyasztása háttérbe szorul.

A fehérje legfontosabb élettani előnyei közé tartozik az izomtömeg fenntartása (87%), az immunrendszer támogatása (68%) és a testtömeg szabályozása (65%). A szakemberek megosztottak a fogyasztás mértékét illetően: 40% szerint a lakosság fele túl kevés, míg 43% szerint túl sok fehérjét fogyaszt.

Az elégtelen fehérjebevitel fő oka az információhiány – pénzügyi vagy időbeli akadályokat kevesen említenek. Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke szerint a probléma kezelésében az edukáció kulcsfontosságú, hiszen a megfelelő tájékoztatás segíthet megalapozott döntéseket hozni az étkezések kapcsán.

Kapcsolódó cikkeink