Tranzakciós adó: Ötször többet is fizethetünk a bankolásért

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 26. 11:55

Saját bankjegykiadóból átlagosan ötször annyiért juthat valaki a pénzéhez, mint tavaly, de még a netes átutalások ára is többszöröződik – írja az azenpenzem.hu.

atm

A tranzakciós illeték idei bevezetése megnövelte a banki díjakat. Mindez azonban semmi volt ahhoz képest, ami a megemelt illetékre reagálásként ősztől várható. Drasztikus változásra kell felkészülni – számol a portál. Ha valaki két alkalommal összesen 50 ezer forintot akar bankja saját automatájából felvenni, a tranzakciós illeték bevezetése előtti átlagosan 103 forint helyett ősztől 514 forintot kell kifizetnie, de egy rosszul megválasztott bankszámla esetében 1200 forint is lehet ez a költség. A saját ATM 2013 februárjában, tehát az illeték bevezetésének hatására 73 százalékkal volt drágább a korábbinál. Az áremelkedés nagyobb része az állami elvonásnak köszönhető. Az új adó az említett példában 405 forintos átlagos díjat eredményezne.

Az is sokba kerül majd, ha valaki a bankpénztárban akar hozzájutni a saját pénzéhez. A készpénzkifizetés most még hatezer forintos felső díjkorlátját 250 ezer forintra emeli a Volksbank, másutt pedig egyáltalán nincs korlát.

Nem lehet azonban ilyen egyszerűen kiszámolni ezt a hatást. Tavaly ugyanis még harminc különböző számlacsomagnál lehetett teljesen ingyenesen megúszni a készpénzfelvételt. Egyetlen tranzakciónál októbertől is nyolc, kettőnél pedig öt folyószámla esetén még mindig így lesz ez.

A bankon kívüli eseti internetes átutalásoknál még nagyobb rendet vágott a kedvezményekben az állami elvonás. Míg ugyanis 2012-ben még többségben voltak azok a számlák, amelyeknél teljesen díjmentes volt ez a tranzakció, őszre – a két saját ATM használatával pontosan egyezően – ötre fogyatkozott az ingyenes lehetőséget biztosító számlák száma (ilyen a Citi új nullása, a K&H több új csomagja és az UniCredit Beugrója). Az említett folyószámlák egyáltalán nem mindenki számára érhetőek el kedvező áron, helyenként igen csak kemény elvárásoknak kell megfelelni a jövedelem, a befektetés vagy éppen a számlahasználati aktivitás terén.

Egy 25 ezer forintos átutalás tavaly átlagosan 130 forintba kerül, ha telefonon, 78 forintba, ha neten indította valaki. Őszre ezek a díjak 280, illetve 122 forintra emelkednek, a kedvezményeket is figyelembe véve. Kétmillió forint utalásánál a költség majdnem négyszeresére nő, telefonon és neten egyaránt. Hiába az online ügyintézés: az átlagos kiadás ebben az esetben majdnem hatezer forint.

A banki tranzakciók díja szinte mindenhol emelkedik a következő hetekben. Az ingyenes számlacsomagok közül újabb tűnik el, ilyen szolgáltatást most már csak kifejezetten magas jövedelemmel és komolyabb megtakarítással találnak az ügyfelek. A kártyás vásárlás is egyre több banknál válik fizetőssé. (azenpenzem.hu – Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink