Tőzsdén az első magyar takarmánygyártó cég, a Visonka Nyrt.

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 23. 12:33

A Visonka Nyrt. részvényeivel szerda óta kereskednek a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) – jelentette be Pimper Richárd, a Közép-Európai Gázterminál Nyrt (KEG) vezérigazgatója csütörtökön Budapesten újságírók előtt. A KEG gyakorlatilag 100 százalékos tulajdonosa a Visonka Nyrt-nek.

A takarmánykeveréssel foglalkozó cég B-kategóriás részvényeinek névértéke 250 forint, amellyel a kereskedés első napján – a második nap elején is – ezer forinton kereskedtek a budapesti börzén. A KEG vezérigazgatója mindehhez hozzátette, hogy a társaság stratégiai terveiben hosszú távon számol a Visonka Nyrt-vel. Ennek alátámasztására közölte: 180 nap alatt 30 százaléknál több Visonka-részvényt nem kívánnak értékesíteni a kibocsátott 1,96 millió darab részvényből. A tőzsdére vitt csomag összértéke 490 millió forintot tesz ki.
A Visonka Nyrt. a magyarországi baromfitáp-gyártás egyik meghatározó takarmánykeverő cége. Tavaly a társaság 36 ezer tonna takarmánykeveréket állított elő. Az Nyrt. árbevétele 2010-ben 2,3 milliárd forint volt. A cég menedzsmentje az idén sem számít ennél lényegesen magasabb bevételre.

A Visonka Nyrt. tőzsdére vitelének célja – mint azt Gerlei Zsolt igazgatósági tag elmondta – az volt, hogy fejlesztési forrásokat biztosítson a vállalkozás számára. A bankok ugyanis nem szívesen finanszíroznak manapság mezőgazdasági vállalkozásokat. A cég a többletforrást például tárolókapacitás-bővítésre és logisztikai eszközeinek fejlesztésére fordítaná.

Diósi László igazgatósági elnök pedig úgy vélte, hogy az a Visonka Nyrt számára szintén kedvező perspektívát nyit a cég fejlődése szempontjából, hogy a kormányzat célként tűzte ki a növénytermesztés és az állattenyésztés arányának 50-50 százalékod helyreállítását. Ez jelenleg 70-30 százalék.

Kapcsolódó cikkeink