Továbbra is tart a válság a hazai idegenforgalomban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 12. 00:02

2009. január-novemberben a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt 8%-kal maradt el az előző év azonos időszakának értékétől. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 10%-kal mérséklődött – jelenti a KSH.

Novemberben  is – mint az első tíz hónap mindegyikében – alacsonyabb vendégforgalmat regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, mint 2008 azonos időszakában.
A szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta visszaesés jellemzi, a trendforduló nem következett be. 2009. január-novemberben 2988 ezer külföldi vendég 8588 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken.
A Németországból, Lengyelországból, Olaszországból, Romániából, Hollandiából és Franciaországból érkező vendégek esetében 1-15%-os visszaesés volt a vendégéjszakák számában, brit és egyesült államok-beli turisták tekintetében 23-24%-os volt a csökkenés.
Szlovákia, Csehország, Kína, Izrael, Ausztria, Finnország, Svájc -, valamint a kis súlyt képviselő afrikai országok esetében bővült a vendégforgalom. Legnagyobb mértékben a szlovák állampolgárok által eltöltött vendégéjszakák száma nőtt (28%-kal). A külföldivendég-forgalom 79%-át realizáló szállodákban minden kategóriában mérséklődött az eltöltött éjszakák száma.
Az év első 11 hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 44%-os volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák 55, a négycsillagos házak pedig 50%-os foglaltságot értek el. 2009. január-novemberben a legnagyobb kihasználtsági arány a gyógyszállodák esetében figyelhető meg (58%), bár kapacitáskihasználtságuk 5 százalékponttal maradt el a 2008 azonos időszakában mért szinttől.


Kapcsolódó cikkeink