Továbbra is leszálló ágban a kiskereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 27. 00:06

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – idén az első ót hónapban – továbbá májusban is – egyaránt 4,7–4,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közli a KSH.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a májusi értékesítés volumene 0,5%- kal elmaradt az előző havitól.
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010 első öt hónapjában 2768 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből májusban 605 milliárd forint realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 45%-a élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 17%-a üzemanyag-, 13%-a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 25% volt.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 2010 első öt hónapjában 3,8, májusban 3,9%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz mérten. 2010 májusában az eladások jelentős részét (91%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalmának volumene 4,3%-kal mérséklődött 2009 májusához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem májusi volumene az előző hónap szintjén maradt.
A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2010 első öt hónapjában 3,9, májusban 2,8%-kal esett vissza az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 2010 májusában a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek, valamint az összes forgalomból kis súlyt képviselő illatszerüzletek és a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek, miközben a többi üzlettípusban bonyolított forgalom volumene csökkent. A legnagyobb mértékű visszaesés az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (16,8%) jelentkezett. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 1,0%-kal maradtak el az áprilisban mért szinttől.
Kapcsolódó cikkeink