Továbbra is dominóként dőlnek a cégek

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 05. 00:03

Több mint duplájára nőtt a cégbedőlések száma szeptemberben az előző hónaphoz képest az Opten céginformációs szolgáltató szerint. Az augusztusi pozitív meglepetés után az előre megjósolt módon visszatért a válságpályára a cégbedőlések adatsora.

Szeptemberben 1400 céggel szemben indítottak felszámolást a hitelezők, így az első három negyedévben összesen 34 százalékkal több cég dőlt be, mint egy évvel korábban. Az augusztusban 566 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon.
Beigazolódott, amit az augusztusi adatok láttán gondoltunk, vagyis hogy az akkori adatokat nem trendforduló, hanem a cégbírósági szabadnapok száma módosította – nyilatkozta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója, aki szerint a rekordértékű felszámolási eljárások mögött a szabadságok miatt felhalmozódott ügyhátralék ledolgozása áll.
Valószínűleg a válság kellett a csődeljárások számának növekedéséhez is. Bár még mindig nagyon kevés – az első 3 negyedévben 58 – vállalkozás él a csőd lehetőségével a túlélés érdekében, ez kétségtelenül többszöröse az eddigi, évi 10-15 csőd indításának.
 A szakértők arra számítanak, hogy a következő hónapokban lassan csökken majd a felszámolások arányának emelkedése,  a fizetésképtelenné váló cégek száma azonban magas szinten stabilizálódik – közli a napi.hu.

Kapcsolódó cikkeink