Továbbra is csökken a bankhitelt felvenni tervező vállalatok aránya

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 25. 00:04

Továbbra is a bankhitel számít a legfőbb finanszírozási formának, de a gazdasági válság kitörése óta, az elmúlt két év alatt jelentősen csökkent az ezt igénybe venni tervezők aránya
– állapítja meg a GfK Hungária Corporate Banking Monitor felmérése.

A tavalyi eredményekhez hasonlóan az elérhető hitelösszeg mértékét illetően szintén pesszimistábbak azok a cégek is, akik egyébként bíznak a sikeres hitelkérelemben. 2007 óta folyamatosan csökken azoknak a cégeknek az aránya, akik bíznak abban, hogy hitelkérelmüket a hazai bankok pozitívan bírálnák el .
A GfK Hungária felmérése a legalább 20 millió forint éves nettó árbevételű cégek pénzügyi szokásait, stratégiáit vizsgálva jutott arra a megállapításra, hogy a 2007. utolsó negyedévében mért 7,5 százalékról 2008-ra 13,5 százalékra, 2009 végére pedig 17,1 százalékra emelkedett azon vállalatvezetők aránya, akik úgy vélik, cégük hitelkérelmét elutasítanák egy esetleges banki hitelbírálat során.
A cégek pénzügyi döntéshozóinak megkérdezésével készült vizsgálat azt is megmutatta, hogy azok a cégek, akik egyébként bíznak a sikeres hitelkérelemben, szintén pesszimistábbak az elérhető hitelösszeg mértékét illetően. A 2008-as 50 százalékról 47 százalékra esett azoknak az aránya, akik legalább az éves nettó árbevételük 25 százalékát elérő hitelösszeg elnyerését is elképzelhetőnek tartják.
A banki hitellehetőségek szűkülése természetesen hatással van a vállalkozások finanszírozási stratégiájára is. A 2008-as adatokhoz képest bizonyos átrendeződés figyelhető meg a vállalatok által figyelembe vett finanszírozási lehetőségekkel kapcsolatban is.
Kapcsolódó cikkeink