További bővülést jelez a beszerzésimenedzser-index

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 01. 11:10

Februárban további bővülést jelzett a beszerzésimenedzser-index (BMI), amelynek szezonálisan kiigazított értéke 54,8 pontra emelkedett a januári 53,1 pontról – közölte kedden a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

polc-

A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt januárhoz képest, így például a termelési mennyiség és az új rendelések indexe is. A külpiaci mutatók közül mind az importindex, mind az exportindex emelkedett januárhoz képest.

A foglalkoztatottság indexe 50 pont fölé került februárban, és az elmúlt egy év értékei négy hónap kivételével növekedésre utalnak.

A korábbi februárokkal összevetve a BMI idei értéke magasabb a hosszú távú februári átlagnál (52,2), és meghaladja az elmúlt három év átlagát is (53,5).

A BMI 50 pont feletti értéke a gazdaság teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A termelési mennyiség indexe nőtt januárhoz képest, és egyhavi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi második hónapja. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 20 évben hatszor volt magasabb az index értéke februárban.

Az új rendelések indexe emelkedett, és a mostani így az ötödik legmagasabb februári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt januári értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a harmadik legmagasabb februári adat.

A beszerzési árak indexe magasabb lett a januárinál, de további árcsökkenést jelez a felmérés válaszadói szerint.

A késztermékkészletek szintje februárban alacsonyabb lett. A korábbi februári értékeket nézve az idei átlag alattinak számít, és a tizenegyedik legkisebb 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index 50 pont fölé emelkedett februárban, értéke a legmagasabb februári 1995 óta. Ez a részindex 2014 januárjától csak 2014 májusában és 2015 áprilisában, szeptemberében és novemberében jelzett enyhe csökkenést, és az idén januárban is 50 pont alá került az index.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt januárhoz képest, és a tavaly decemberi szűkülés után másodszor jelzi az import mennyiségének növekedését. Az exportindex hasonló folyamatot mutat, ennek értéke is emelkedett az előző hónaphoz képest, és jócskán 50,0 pont fölött maradt.

Februárban a cukor és a papír esetében jeleztek jelentősebb áremelkedést a válaszadók, míg csökkent például az alumínium, a bőrök, a dió és a mogyoró, valamint a foszfát alapanyagok ára. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink