Tovább száguld a cukor világpiaci ára

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 11. 00:00

Miután 2009-ben már több mint megduplázódott a cukor ára, az idei év újabb, 1981 januárja óta nem látott csúcsokat eredményezett. A száguldás elsősorban a kínálati oldali feszültségek kedvezőtlen hatásainak tudható be.

Az árrobbanást kiváltó legfontosabb okok: a világ legnagyobb fogyasztója, India igen száraz időjárással nézett szembe, melynek hatására jó ideje importálni kényszerül a cukrot, Brazíliában, a világ legnagyobb termelőjénél eközben a túlzott esőzések rontották a termésátlagokat, Oroszország is szélsőséges időjárási viszonyok miatt kényszerülhet a termény importjára, Kínában a kisebb mértékű ültetések miatt lehet alacsonyabb termelt mennyiségre számítani, Mexikóban a terméshozam 11%-ot esett, melynek hatására szintén importra fog szorulni cukorból.
A kínálati oldalt sújtó kedvezőtlen tényezők és a fogyasztási oldal továbbra is stabil növekedése miatt a cukor piacán a szakértők az idei első félévre a deficites helyzet fennmaradására számítanak, majd a 2010-2011-es periódusban kezdhet magához térni a termelési oldal.
Annak ellenére, hogy a cukor árrobbanása lufifújásra enged következtetni, még lehet tere a további száguldásnak. Amennyiben historikus adatokat vizsgálunk, eddig két recessziós időszakban is megfigyelhető volt a cukor árának robbanása. Amennyiben ezen sémákat fogja követni a piac, még akár a 40 dollár feletti szintekre is elszaladhat az árfolyam – írja a portfolio.hu.Kapcsolódó cikkeink