Tovább romlott a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 11. 10. 11:04

Novemberben már a második egymást követő hónapban romlott a Sentix frankfurti gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexe, de a vártnál valamivel kisebb mértékben, mivel a koronavírus-járvány nem ütötte meg olyan keményen a gazdaságot, mint korábban gondolták.

A Sentix honlapján hétfőn közzétett felmérés szerint az euróövezet befektetői hangulatindexe 1,7 ponttal, mínusz 10 pontra süllyedt. A piac a ténylegesnél sokkal rosszabb értéket, mínusz 15 pontot várt novemberre.
A mutató két összetevője közül az aktuális helyzet és a jövőbeni kilátások megítélése egyaránt romlott.
Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató mínusz 32,3 pontra süllyedt az októberi mínusz 32,0 pontról.
A hat hónapra előretekintő, konjunkturális várakozásokat számszerűsítő mutató értéke az előző havi 18,8 pontról 15,3 pontra, május óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.
A felmérés eredményeit összegezve Manfred Hübner, a Sentix vezérigazgatója rámutatott, hogy a számos európai országban újra bevezetett zárlatok kisebb hatást gyakoroltak a gazdaságra annál, mint amitől tartani lehetett. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy Ázsiában és az Egyesült Államokban nem voltak olyan drasztikus szigorítások.
A Sentix németországi hangulatindexe viszont alig romlott, az októberi 1,4 pontról 1,3 pontra süllyedt értéke. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató a hatodik egymást követő hónapban emelkedett, értéke mínusz 19,3 pontról mínusz 17,5 pontra nőtt novemberben. A kilátásoké ugyan 24,5 pontról 22,0 pontra esett, de a pozitív tartományban tartózkodik továbbra is, jelezve, hogy a gazdaság még nem hagyta el a növekedő pályát. Belső impulzusok hiányában azonban a német gazdaság immár a külső kereslet alakulásától függ – figyelmeztetett Hübner.
A Sentix havi rendszerességgel végzett felmérésében november 5. és 7. között 1114 befektető és pénzügyi elemző vett részt, köztük 270 intézményi befektető. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink