Tovább romlott a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 09. 07. 11:06

 Szeptemberben már a második egymást követő hónapban romlott a Sentix frankfurti gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexe, újabb jeleként annak, hogy a gazdasági növekedés lefordult a járvány utáni fellendülés csúcsáról.

 

Tovább romlott a befektetők hangulata az euróövezetben

A Sentix honlapján hétfőn közzétett felmérés szerint az euróövezet befektetői hangulatindexe 2,6 ponttal, 19,6 pontra, április óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A piac a ténylegesnél valamivel jobb értéket, 19,7 pontot várt szeptemberre.

A mutató két összetevője közül az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató 30,8 ponton stagnált. A hat hónapra előretekintő, konjunkturális várakozásokat számszerűsítő mutató értéke a negyedik egymást követő hónapban csökkent, az előző havi 14,0 pontról 9,0 pontra, 2020 májusa óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

A felmérés eredményeit összegezve Manfred Hübner, a Sentix vezérigazgatója rámutatott, hogy már tetőzött a gazdaság felzárkózási folyama a koronavírus-járvány miatti zárlatok után. „A kérdés most az, hogy csak szusszanunk egyet vagy visszafordulunk” – fogalmazott Hübner.

A felmérés adatai azt mutatják, hogy lassul a világgazdaság növekedése. A jövőbeni kilátások megítélését tükröző alindexek a felmérésbe bevont legtöbb régióban zsinórban már negyedszer vagy ötödször csökkentek augusztusban, de még mindig pozitív tartományban tartózkodnak, jelezve, hogy a gazdaságok még nem tértek le a növekedési pályáról.

Ezzel együtt is a fellendülés csúcsán túljutott a gazdaság, ami az aktuális helyzet megítélésében is tetten érhető, hiszen csak néhány régióban javult kissé a mutató. Az európai konjunktúra sorsát valószínűleg a kínai gazdasági helyzet alakulása határozza majd meg – mutatott rá a Sentix.

A Sentix németországi hangulatindexe ugyancsak jelentősen romlott, az augusztusi 25,7 pontról 20,9 pontra süllyedt az értéke. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató értéke 38,5 pontról 36,0 pontra süllyedt, míg a kilátásoké 13,5 pontról 6,8 pontra esett.

A Sentix havi rendszerességgel végzett felmérésében szeptember 2. és 4. között 1070 befektető és pénzügyi elemző vett részt, köztük 270 intézményi befektető. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink