Tovább nőtt a cseh kiskereskedelmi forgalom

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 10. 09. 11:03

Augusztusban éves összehasonlításban 3,7 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban. Júliusban ez a mutató 7 százalék volt – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában.

Az idei augusztusban egy munkanappal kevesebb volt, mint tavaly, így a naptári hatástól megtisztított növekedés 4,6 százalékos volt.
Havi szinten a naptári hatásoktól megtisztított növekedés augusztusban 0,1 százalékot tett ki.
A leggyorsabban továbbra is az internetes boltok és a csomagküldő szolgáltatások forgalma emelkedett. Növekedést mutatott ki a számítógépes üzletek, a ruházat és a lábbelik eladása is.
Szeptemberben 2,7 százalékos volt a munkanélküliség Csehországban. Ez a mutató már három hónapja változatlan – közölte a cseh munkaügyi hivatal.
Ugyanakkor szeptemberben tovább csökkent, 201 900-ra a munkanélküli személyek száma. Ez 1996 óta a legalacsonyabb szeptemberi adat. A szabad munkahelyek száma ugyan mérsékelten csökkent, de még mindig magas: 345 000. “A vállalatok elsősorban szakmunkásokat keresnek” – jegyezte meg Katerina Sadílková, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója.
A legalacsonyabb munkanélküliséget, 1,9 százalék, a Pardubicei és a Dél-csehországi régió mutatta ki. Prágában és a Pilseni régióban két százalékos a munkanélküliség. A legmagasabb munkanélküliségét, 4,2 százalék, a Morva-sziléziai régióban jegyzik. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink