Tovább nőhet a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 26. 11:50

Akár még egy évig is tartható a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme, amennyiben az utóbbi négy évben látott tendenciák folytatódnak – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

polc-

Marczinkó Zoltán emlékeztetett, hogy a kiskereskedelmi forgalom harminchat hónapja, három éve folyamatosan bővül, az elmúlt egy évben a januári gyengébb időszakot leszámítva minden hónapban 4-5 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest.
A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölt júniusi adataira reagálva a helyettes államtitkár kifejtette: az első hat hónapban a kiskereskedelmi forgalom 5,2 százalékkal, a nettó bérkiáramlás 7,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a kettő közti különbség, a plusz jövedelem megjelenhet a megtakarításokban, egyéb költésekben, így például a lakásfelújításban is. A lakáspiacon növekedő kereslet pedig építőanyag, bútoripari keresletet indukál – indokolta a bútorértékesítések jelentős növekedését a helyettes államtitkár. A júniusban megélénkült textileladások hátterében pedig a hamarosan kezdődő iskolaszezon állhat – tette hozzá.
Az NGM várakozásai szerint az idén tovább folytatódik a kiskereskedelem bővülése és ezzel párhuzamosan a háztartások fogyasztásának növekedése, amelynek hátterében egyrészt a családok jövedelmi helyzetének javulása áll, másrészt az alacsony inflációs környezet növeli a bérek reálértékét, valamint a kormányzat intézkedései is támogatják a fogyasztás élénkülését – írta közleményében a minisztérium.
A tárca ismertette, hogy 2010 januárja óta 17,5 százalékkal, 2014 év elejétől pedig 14,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. A közleményben kiemelték a nemélelmiszer-kiskereskedelem júniusi 9,7 százalékos növekedését, amelyhez hozzájárult a csomagküldő szolgálatok forgalmának jelentős emelkedése, ami az interneten végrehajtott vásárlások számának növekedését tükrözi. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink