Tovább kell erősíteni a hazai élelmiszerláncot
Fontos célkitűzés, hogy az élelmiszerlánc minden szereplőjének érdekei érvényesülhessenek, legyen az mezőgazdasági termelő, élelmiszer feldolgozó, nagy- és kiskereskedő, vagy a végső fogyasztó – jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Joint Venture Szövetség (Economy Brunch) Fórumán, Budapesten.

(Fotó: Fekete István)
Az államtitkár beszélt az élelmiszer-inflációról, és kiemelte, hogy a következő hónapokban mérséklődés várható. A kormány eddigi intézkedéseinek, többek között az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentésnek és az árstopoknak köszönhetően jelentős többletkiadásoktól tudják védeni a magyar családokat. Az a cél, hogy az év végére egyszámjegyűre csökkenjen az infláció. Dr. Nobilis Márton arra emlékeztetett, hogy a Gazdasági Versenyhivatal januárban elkezdte vizsgálni az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort. Ennek feltárása érdekében először a tej- és tejtermékek piacán indították el az első gyorsított ágazati ellenőrzéseket, ezeket követik majd a zöldségek és gyümölcsök. Nobilis Márton a kormányzati intézkedések körül kiemelte a Széchenyi Kártya program 290 milliárd forintos támogatását, ami lehetővé teszi, hogy a magyar kisvállalkozók 5 százalékos kamatért jussanak kedvező hitelhez. Az ágazat szereplői számára további segítséget jelent, hogy kiterjesztették a kamatstopot a kis- és középvállalatok hiteleire, amely 2000 milliárd forintnyi hitelt érintve, 60 ezer vállalkozáson segít – tette hozzá.
Munkacsoportot segítik az élelmiszer-vállalkozások működését
Hangsúlyozta, az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett az önellátás növelése valamint amellett, hogy a boltok polcaira, majd a magyar családok asztalaira kiváló minőségű, elérhető árú magyar termékek, friss és egészséges élelmiszerek kerüljenek. Az államtitkár kitért arra is, hogy az élelmiszerhulladékok keletkezésének mérséklésére a Nébih kidolgozta a „Maradék nélkül” című programját. A kampány négy szakmai munkacsoportja olyan útmutatókat, segédleteket állított össze, amelyek zsinórmértékül szolgálhatnak az élelmiszer-vállalkozások számára az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzésében és mérséklésében. Nobilis Márton a vidéki kistelepülések ellátásbiztonsága és népességmegtartó ereje szempontjából a kisboltok támogatására is felhívta a figyelmet. A 2000 fő alatti településeken működő kisboltok 1-3 millió forintnyi támogatásra pályázhattak, míg a mikro vállalkozásként működő hentesüzletek maximum 3,5 millió forint összegű kormányzati segítségben részesülhetnek.
AM
Kapcsolódó cikkeink
A Lidl és az Agrárminisztérium bejelentette: indul a hazai dinnyeszezon
Megérkezett az első, magyar beszállítóktól származó görögdinnye szállítmány a Lidl…
Tovább olvasom >Közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat
A rövid ellátási lánc megerősítésével közelebb kell hozni egymáshoz a…
Tovább olvasom >Versenyhivatali eljárás indult a Decathlon magyarországi cége ellen
A GVH szerint megtévesztő árak, valótlan akciók és félrevezető készletinformációk…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >