Tovább fejleszt Magyarországon az ECE – a plázastop alól felmentést kérnek

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 01. 12:28

Eddig öt bevásárlóközpont fejlesztésébe több mint 500 millió eurót invesztált Magyarországon a német családi tulajdonban lévő ECE és partnerei – mondta Christoph Augustin, az ECE Projektmanagement Budapest Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek. A cég egy óbudai ingatlanfejlesztés kapcsán még az első félévben felmentést kér az úgynevezett plázastop alól.

A további magyarországi befektetésekkel kapcsolatban az ügyvezető megerősítette, hogy “AQUINCUM Központ” munkanévvel az ECE egy új projektet tervez Óbudán, a Szentendrei és Bogdáni út kereszteződésénél. A megkérdezett potenciális nagybérlők első visszajelzése pozitív volt – közölte az ügyvezető, hozzáfűzve: ennél több még nem történt.

A 3,5 hektáros területen három független épület létesülne, ezekben mindösszesen 55 ezer négyzetméter lenne a bérbe adható terület, beleértve az irodai, valamint a szolgáltató, kereskedelmi és szórakoztató célú területeket is. Miután a telek szélén áll meg a HÉV, P+R parkolók – illetve kerékpártárolók – is épülnének, a három épületben összesen 1.700 autó elhelyezésére. A teljes projekt becsült költsége meghaladja a 150 millió eurót.

Külön hangsúlyt fektet a befektető arra, hogy a korábban túlnyomórészt ipari területet élhető környezetté alakítsa át, modern, környezetbarát és fenntartható épületekkel. A fejlesztésnek pozitív hatása lesz a környező terület egészére is.

A projektet a III. kerületi önkormányzat is támogatja és a területre vonatkozó szabályozási tervet is elfogadta. Következő lépésként a fejlesztő a plázastop alóli felmentésért folyamodik a kijelölt minisztériumi bizottsághoz. Az építkezés akkor kezdhető meg jövőre, ha a felmentést az ECE megkapja és minden egyéb engedély is rendelkezésre áll.

A parlament tavaly tiltotta meg a 300 négyzetméternél nagyobb üzletek és bevásárlóközpontok létesítését, valamint a már meglévő kereskedelmi egységek ezt meghaladó méretűre bővítését. A plázastop alól a nemzetgazdasági miniszter adhat felmentést, figyelembe véve a vidékfejlesztési miniszter részvételével működő bizottság véleményét.

Legjobb esetben 2015/2016-ban nyithat meg az épületegyüttes a nagyközönség számára – mondta az ügyvezető igazgató, hangsúlyozva, hogy az új fejlesztés az ECE Magyarország iránti bizalmát fejezi ki.

Az ECE-t 1965-ben alapította Werner Otto. Nevéhez fűződik a világ legnagyobb katalógus-áruháza, az “Otto Versand”, amely jelenleg is a család tulajdonában áll. Werner Otto ötlete a bevásárlóközpontok meghonosítására Európában, amerikai példán alapult. Németországon kívül 1996-ban kezdtek terjeszkedni, jelenleg 16 országban aktívak, beleértve a közép-kelet-európai régiót is.

Az ECE első bevásárlóközpontja Magyarországon a 2002-ben átadott budapesti Örs vezér téri Árkád volt. További központok: az Árkád Pécs (2004), Árkád Győr (2006), Fórum Debrecen (2008) és az Árkád Szeged (2011). Az Örs vezér téri Árkád II kivitelezése 2011 októberében kezdődött, 2013-ban nyit, a beruházás összköltsége meghaladja a 80 millió eurót.

Az első fázisban, a kivitelezés megkezdéséig, a projekteket általában saját forrásból finanszírozzák, ezt követően pedig banki finanszírozást és intézményi befektetőket vonnak be. Az idegen tőke, illetve a hitel aránya projektenként eltérő, viszont – hosszú távú érdekek miatt – minden elkészült épületet maguk üzemeltetnek. Ez elengedhetetlen az ECE és partnerei között kialakult tartós, és fenntartható kapcsolathoz – jellemezte a cég gyakorlatát Christoph Augustin. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink