Tovább erősödnek a magyar–macedón üzleti kapcsolatok

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 10. 22:07

Egyre több tőkekihelyezésben érdekelt magyar cég élhet a bővülő magyar–macedón gazdasági kapcsolatok nyújtotta lehetőségekkel. A szeptember 2-ai, Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. által szervezett üzleti fórumon a macedón kormánytagokkal folytattak kétoldalú tárgyalásokat a résztvevők.

Szijjártó Péter nyitób_opt

A rendezvényen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes beszédében kiemelte: „A Nyugat-Balkán ideális terület a kkv-k külgazdasági fejlesztésére.”

Macedónia jelenleg hazánk legfontosabb exportpartnerei között foglal helyet, a balkáni ország jelentős Magyarország számára mind a termékforgalom, mind az import szempontjából is. Emellett már évek óta a magyar tőkekihelyezés egyik fontos célországa, 2012-ben a 15. legfontosabb befektetési célpont volt.

A Macedóniába irányuló magyar export 2013-ban elérte a 114,2 millió eurót. Az import 24 százalékos növekedéssel 6,5 millió euróra nőtt, míg a termékforgalom 120,7 millió euróra rúgott ugyanebben az időszakban.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. 2014 júliusában nyitotta meg szkopjei külképviseletét, ezt követően pedig a kereskedelmi kapcsolatok több vonalon is elindultak. E dátumhoz köthető a baromfihús és egyéb magyar élelmiszer-ipari termékek exportja a legnagyobb macedón áruházlánc részére, valamint az orvosi műszerek szállítása és a csillámpala reexportja is.

Jelenleg olyan cégek tevékenykednek a balkáni országban, mint például a macedón állami energetikai vállalattal együttműködő MVM OVIT, vagy a távhővezeték-hálózat kiépítésében érdekelt Isoplus Kft. A legjelentősebb együttműködő cégek között említhetjük a Magyar Telekom, a FORNETTI és a Trigránit nevét is.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. az egyre növekvő mutatókra alapozva kínál potenciált a cégeknek arra, hogy üzleti fórum keretében, személyes tárgyalások nyomán élhessenek a tőkekihelyezés lehetőségével.

Kapcsolódó cikkeink