Tovább drágulhat a magyar sertéshús
Az év további részében akár 10-15 százalékkal is drágulhat a sertés. Az árakat mérsékelheti a növekvő import és az EU-ban felhalmozódott felesleg.
A hazai állományból 27 százalékkal kevesebb sertést vásároltak fel a vágóhidak, mint korábban. Az importból származó állatok vágása növekedett, és 2009. első negyedévében elérte a 25 százalékot. A hazai sertések felvásárlási ára 2009. első negyedévében 19 százalékkal volt magasabb a tavalyi időszakhoz képest. Az árnövekedésben a lecsökkent hazai állatállomány, a sertéshús iránt megnőtt román kereslet és a gyenge forint egyaránt szerepet játszik. Ugyanakkor a nehéz gazdasági helyzet miatt akár 5-10 százalékkal csökkenhet a húsipari termékek iránti kereslet, miközben a takarmányárak csaknem 30 százalékkal emelkedtek. Jó hír viszont, hogy új piacokra is szállíthatunk: az amerikai sertéshús iránt visszaesett a kínai és orosz kereslet, továbbá Japánban is érdeklődés mutatkozik – ismertette a Szabad Föld Online a Magyar Agrárkamara közleményét.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Uniós adó jöhet az ultrafeldolgozott élelmiszerekre és az alkoholos üdítőkre – készül az EU első kardiovaszkuláris akcióterve
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A Baltikum felé nyit a magyar élelmiszerexport
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ipari alkoholgyártás: sokkal több mindenben jelen van, mint gondolnánk
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
