Tovább drágítja a narancslevet a gyenge brazil termés
A világ legnagyobb narancslétermelőjének számító Brazília friss előrejelzése szerint mintegy 25%-kal csökkenhet a termés a 2024/2025-ös szezonban. A terméshozamok folyamatos csökkenése okán a készletek kimerültek, ami jelentősen korlátozza a narancslé-koncentrátum elérhetőségét.
A cikk a Trade magazin 2024/6-7. lapszámában olvasható.
A Fundecitrus, a brazil ágazati szövetség a 2024/2025-ös szezonra ismét a 10 éves átlagnál jóval szerényebb termést prognosztizál az éghajlatváltozás és a brazil narancsfák mintegy 80%-át megfertőző „citrus greening” nevű betegség miatt.
Ez azt jelenti Európa számára, hogy minden egyes uniós polgár körülbelül 4 literrel kevesebb narancslevet fogyaszthat majd.
A 2023-ban 6,8 literes egy főre jutó narancsléfogyasztást jegyző Németországban a szakértők úgy vélik, hogy a gyenge termés miatti jelentős költségnövekedést az élelmiszer-kereskedelemre és így a végfogyasztókra szükséges áthárítani. A narancslé tehát minden valószínűség szerint még drágább lesz: a költségek fedezése érdekében a literenkénti ár immár nem tartható két euró alatt. //
Kapcsolódó cikkeink
Lassul a növényi húsalternatívák piaca – visszavonulót fúj a brit Tesco
Várhatóan nem teljesíti a brit Tesco azt a 2020-ban kitűzött…
Tovább olvasom >Új lendületet kap a LoveRaw: felvásárolta a Smart Organic
A bolgár székhelyű Smart Organic felvásárolta a brit LoveRaw vegán…
Tovább olvasom >A növényi táplálkozással ismerkedtek a Radnóti diákjai
A NÉGYOSZ tavaly novemberben indult OkosFehérje programja újabb állomásához érkezett:…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fitch: élénkülő világgazdaság a vámháborús enyhülés nyomán – Kína és az USA húzhatja a növekedést
A vártnál erősebb gazdasági teljesítményre számít 2025-ben a Fitch Ratings:…
Tovább olvasom >A dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökken
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami…
Tovább olvasom >A Magyar Termék védjegy a cégeknek közösséget, a vevőknek megbízható minőséget ad
A kölcsönös előnyökön alapuló szakmai együttműködések képessé teszik a vállalkozásokat…
Tovább olvasom >