Tovább drágítja a narancslevet a gyenge brazil termés
A világ legnagyobb narancslétermelőjének számító Brazília friss előrejelzése szerint mintegy 25%-kal csökkenhet a termés a 2024/2025-ös szezonban. A terméshozamok folyamatos csökkenése okán a készletek kimerültek, ami jelentősen korlátozza a narancslé-koncentrátum elérhetőségét.
A cikk a Trade magazin 2024/6-7. lapszámában olvasható.
A Fundecitrus, a brazil ágazati szövetség a 2024/2025-ös szezonra ismét a 10 éves átlagnál jóval szerényebb termést prognosztizál az éghajlatváltozás és a brazil narancsfák mintegy 80%-át megfertőző „citrus greening” nevű betegség miatt.
Ez azt jelenti Európa számára, hogy minden egyes uniós polgár körülbelül 4 literrel kevesebb narancslevet fogyaszthat majd.
A 2023-ban 6,8 literes egy főre jutó narancsléfogyasztást jegyző Németországban a szakértők úgy vélik, hogy a gyenge termés miatti jelentős költségnövekedést az élelmiszer-kereskedelemre és így a végfogyasztókra szükséges áthárítani. A narancslé tehát minden valószínűség szerint még drágább lesz: a költségek fedezése érdekében a literenkénti ár immár nem tartható két euró alatt. //
Kapcsolódó cikkeink
A növényi alapú jövőért felhagy a hústermékgyártással a Gruppo Tonazzo
Az olasz Gruppo Tonazzo bejelentette, hogy az év végéig felhagy…
Tovább olvasom >Megnőtt a vegán ételek iránti kereslet a brit reptereken
Az Egyesült Királyság legnagyobb, a London Stansted, az East Midlands…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >