Tovább drágítja a narancslevet a gyenge brazil termés
A világ legnagyobb narancslétermelőjének számító Brazília friss előrejelzése szerint mintegy 25%-kal csökkenhet a termés a 2024/2025-ös szezonban. A terméshozamok folyamatos csökkenése okán a készletek kimerültek, ami jelentősen korlátozza a narancslé-koncentrátum elérhetőségét.
A cikk a Trade magazin 2024/6-7. lapszámában olvasható.
A Fundecitrus, a brazil ágazati szövetség a 2024/2025-ös szezonra ismét a 10 éves átlagnál jóval szerényebb termést prognosztizál az éghajlatváltozás és a brazil narancsfák mintegy 80%-át megfertőző „citrus greening” nevű betegség miatt.
Ez azt jelenti Európa számára, hogy minden egyes uniós polgár körülbelül 4 literrel kevesebb narancslevet fogyaszthat majd.
A 2023-ban 6,8 literes egy főre jutó narancsléfogyasztást jegyző Németországban a szakértők úgy vélik, hogy a gyenge termés miatti jelentős költségnövekedést az élelmiszer-kereskedelemre és így a végfogyasztókra szükséges áthárítani. A narancslé tehát minden valószínűség szerint még drágább lesz: a költségek fedezése érdekében a literenkénti ár immár nem tartható két euró alatt. //
Kapcsolódó cikkeink
Vegán rántotta 30 000 láb magasságban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Fehérjebevitel: alulértékelt növényi források a magyar étrendben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Zöldségfermentálás biztonságosan
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hiába feleződött a kakaó ára, a csokoládé nem lesz olcsóbb
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A Temu letarolja a hazai webshopokat – a karácsony sem hoz változást
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A Magyar Élelmiszerbank 44 000 élelmiszercsomagot állít össze az ALDI első adventi vásárának bevételéből
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
