Tovább dagad a brazil húsbotrány
Hét brazil húsos és baromfis céget is törölhet a közeljövőben az engedélyezett uniós beszállítókat tartalmazó listáról az Európai Bizottság a dél-amerikai ország húsbotránya miatt – írja az agrarszektor.hu. A brazil hatóságok is azt valószínűsítik, hogy egyes laboratóriumok szándékosan szalmonellás csirkeügyeket tussoltak el.
Újabb vizsgálatot indítottak a brazil hatóságok a dél-amerikai ország hústermékeivel kapcsolatban, mivel több ottani laboratóriumot is azzal vádolnak, hogy szalmonellával szennyezett csirkével kapcsolatos ügyeket tussoltak el. Kivizsgálás alatt áll a világ egyik legnagyobb húsfeldolgozó cégének számító BRF négy üzeme is, amelyek közül kettő baromfifeldolgozó üzem. A hatóságok többek között azt is ellenőrzik, segítették-e magánlaboratóriumok a BRF-et abban, hogy ne derüljön ki a termékeikről, hogy szalmonellával szennyezettek lehetnek.
Az Európai Unió az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos vádakra reagálva a közelmúltban jelentette be, hogy várhatóan hét brazil hús-és baromfiágazati céget töröl arról a listáról, amelyen az engedélyezett uniós beszállítók szerepelnek. A tiltólistára esélyes létesítmények között egyelőre a JBS nevű globális húsfeldolgozó cég három üzeme, a harmadik legnagyobb brazil sertés- és baromfifeldolgozónak számító Aurora Alimentos három üzeme, illetve egy másik vezető brazil baromfitenyésztő létesítmény szerepel. A cégek törlésével kapcsolatos dokumentumot az Európai Bizottság már bemutatta a tagállamok szakértőinek, de a döntés még nem született meg.
Ettől függetlenül Brazília folyamatosan igyekszik modernizálni és kivizsgálni saját korszerűtlen élelmiszerbiztonsági rendszerét – legalábbis ezt állítják a dél-amerikai ország hatóságai Emellett olyan terv is szerepel céljaik között, amely szerint központosítanák a vágóhidakon végzett ellenőrzéseket. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Grillpraktikák a hangulatos nyáresti étkezéshez
A hangulatos nyáresti étkezések központi eleme a grillezés, ami egyszerre…
Tovább olvasom >Új megoldással csökkenti a tejtermék-alapanyagok zsírtartalmát a Nestlé
A Nestlé élelmiszeripari óriáscég új megoldást fejlesztett ki arra, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >