Tovább csökkenhet a cukor ára

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 14. 14:01

Főhet a fejük azoknak, akik a megállíthatatlannak tűnő cukordrágulástól megijedve alaposan bespájzoltak az akkor még meglehetősen drága édesítőszerből. A cukor ára ugyanis az elmúlt hetekben lassan, de biztosan csökkent. Az áresés a következő hetekben gyorsulhat, így a pálinka- és lekvárfőzőknek érdemes kivárniuk.

A kristálycukor kilónkénti fogyasztói ára 360-370 forinton érte el a csúcsát, most már 299 forintért lehet megvenni egy kiló cukrot – nyilatkozta a Pénzcentrum.hu kérdésre Fodor Attila, a CBA szóvivője. Jó hír a lekvárt, kompótot készítőknek és a pálinkafőzőknek, hogy mire nekik szükségük lesz az édesítőszerre az árak elviselhető szintre csökkenhetnek.

Az árak lemorzsolódását, akárcsak korábbi növekedését, több tényező együttes hatása okozza. Egyrészt a világpiacon a biztató terméskilátások miatt megállt, majd csökkenni kezdett az ár. A Nemzetközi Cukorszervezet (ISO) szerint a világ cukortermelése 7 százalékkal 171,4 millió tonnára, a fogyasztás viszont csak 2,2 százalékkal 169,8 millió tonnára nőhet 2011/2012-ben., így 1,6 millió tonna felesleges cukor lesz a piacon. Javulni fog a helyzet Európában is. Az EU előrejelzése szerint a közösség cukortermelése 5, fogyasztása pedig csak 2 százalékkal nőhet 2011/2012-ben. A belső piacon ma még meglévő hiányt Brüsszel azzal enyhítette, hogy 500 ezer tonna cukrot dobott a piacra.

Sajnos a magyar fogyasztók a piac számukra kedvező változásából még keveset érzékelnek. Bár a cukor ára áprilisban enyhén csökkent, de a környező országokhoz képest még mindig Magyarországon kerül a legtöbbe a kristálycukor. Szlovéniában a kilónkénti ár 100 forinttal, Szlovákiában 67 forinttal alacsonyabb a magyarországinál. Ennek elsősorban az az oka, hogy a lakossági roham idején a kereskedők is feltöltötték készleteiket a drága cukorból és amíg az el nem fogy a raktárakból, aligha vásárolnak az olcsóbb édesítőszerből.

Optimista vagyok a cukor áralakulását illetően – jelentette ki a Penzcentrum.hu. kérdésére Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. szakértője. Szerinte egyrészt az olcsó európai készletek már a nyáron megjelenhetnek a piacon, másrészt a magyar állami készletek piacra dobása is árversenyt indíthat be. A kormány ugyanis úgy döntött, hogy a CBA és a Coop hálózatokon keresztül az ország stratégiai készleteiből 2 ezer tonnát dob a piacra, méghozzá a mostaninál alacsonyabb áron. Arról, hogy ez mikor és milyen áron történik meg, ma még semmit sem lehet tudni. Fodor Attila megerősítette, hogy a CBA tárgyal az akcióban való részvételről, de szerződést egyelőre nem kötöttek.

Bár a 300 ezer tonna fölötti hazai cukorszükséglethez képest a 2 ezer tonnás állami cukorkészlet nem számít soknak, piacra dobása kedvezhet a fogyasztóknak. Amennyiben ugyanis a Coop és a CBA boltok polcain megjelenik az olcsó cukor, a többi kereskedő vásárlói megtartása érdekében kénytelen lesz csökkenteni az édesítőszer árát. Mindezek alapján valószínű, hogy mire a sárgabarack és a szilva beérik, a cukor megfizethető áron lesz kapható majd Magyarországon is – írja a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink