Tovább csökken az élelmiszer-kiskereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 10. 31. 08:00

Júliusban folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése. A KSH jelentése szerint a változatlan áron számított forgalom júliusban 4,2, az első hét hónapban 2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől. Az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene minimálisan, 0,4 százalékkal mérséklődött.Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 első hét hónapjában 3320 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 50,4 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 19,8 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11,1 százalékát a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították, a többi szakágazat részesedése 18,7 százalék volt. Júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma megközelítette az 530 milliárd forintot.
Folytatódott az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának visszaesése, júliusban egy százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának szintjétől. Az eladások jelentős részét (92 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper-, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma júliusban 0,8, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai ennél nagyobb mértékben (3,7 százalékkal) csökkentek. Júliusban a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,1 százalékkal mérséklődött az egy hónappal korábbihoz képest.
Tovább csökkent a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma, az eladások júliusban 6,6 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakának szintjétől.
A legnagyobb mértékben továbbra is a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek, valamint az iparcikk jellegű vegyesüzletek értékesítésének volumene esett vissza az előző év azonos hónapjához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma júliusban 0,6 százalékkal elmaradt a júniusitól.
Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2007. júliusban az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 2,2, az eurózóna országaiban 0,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. A tagállamok közül kiemelkedően növekedett Lettország változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalma, ugyanakkor a magyar kiskereskedelemhez hasonlóan számos tagállamban mértek csökkenést. A legnagyobb visszaesést Belgiumban becsülték.

Kapcsolódó cikkeink