Tovább bővülhet a magyar kivitel Németországba a FruitVeB elnöke szerint

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 13. 12:00

Várhatóan tovább bővülhet a magyar zöldség-gyümölcs kivitel Németországba – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI-nek, miután hazaérkezett Berlinből a napokban zárult Fruit Logistica Szakkiállításról.

zoldseg2

A FruitVeB elnöke elmondta, Magyarország számára fontos a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs kereskedelmi szakkiállításán való részvétel.

Hozzátette: a magyar zöldség-gyümölcs termelők árujuk negyedét értékesítik Németországban, miközben a magyar gyümölcstermés a múlt évben 20 százalékkal növekedett és előreláthatólag ez a kedvező folyamat a következő években is folytatódik.

Elmondta, a kiállításon Hans-Peter Friedrich német szövetségi mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter meglátogatta a magyar standot és úgy nyilatkozott, hogy a kapcsolatok tovább bővítésére lát lehetőséget. Ezt támasztják alá a piaci tapasztalatok is, amik azt mutatják, hogy a német vásárlók értékelik azt a speciális magyar minőséget, amit főként a különleges íz- és zamatanyagok adnak, és ezért szívesen vásárolják a magyar termékeket – tette hozzá.

Az elnök szerint a magyar zöldség-gyümölcs ágazat tervei is indokolttá teszik a piaci lehetőségek kihasználását Németországban, mivel a fejlesztések miatt, belátható időn belül, várhatóan egymillió tonnával többet termel majd évente az ágazat.

Kifejtette, a Fruit Logisticán a magyar termelőknek alkalmuk van megismerni a világpiaci tendenciákat is. Bővíthetik nemcsak ismereteiket, hanem piaci kapcsolataikat is. Főként az orosz, a kínai, valamint az arab piac mutatkozik ígéretesnek. A mostani kiállításon több magyar kiállító is konkrét tárgyalásokat folytatott külföldi partnereivel. Ezeknek a megbeszéléseknek lehet az eredménye, hogy várhatóan magyar üzleti delegáció utazik az idén ősszel az Amerikai Egyesült Államokba, valamint még ez év tavaszán Törökországba is – mondta Mártonffy Béla.

Az elnök közölte: Magyarország szeretné elérni azt is, hogy 2016-ban a Fruit Logisticán kiemelt, díszvendégi státust kaphasson. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink