Törvényjavaslat készül az élelmiszerpazarlás ellen Spanyolországban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 07. 29. 10:29

Évente 1300 tonna élelmiszert dobnak ki Spanyolországban – ezen a kedvezőtlen tendencián hivatott változtatni az az új törvényjavaslat, ami kötelezővé teszi, hogy 2023 elejétől a boltok és az éttermek megtervezzék, hogyan csökkentik a korábban kidobásra került élelmiszermennyiséget.

Luis Planas, a spanyol élelmezésügyi és agrárminiszter a tervezetet „úttörő jogi eszköznek” nevezte ahhoz, hogy az ellátási láncban fellépő problémákat megoldják. A javaslat a francia és olasz példákat követi.

A jogszabálytervezet kitér a túlérett gyümölcsök felhasználására is. A képviselők ilyenkor azt javasolják, készítsenek a gyümölcsökből lekvárt, dzsemet vagy gyümölcslevet. Ha ezt sem sikerül, végső esetben javasolják, hogy takarmányként vagy bio-üzemanyagként használják fel.

„Az elsődleges feladat az élelmiszer-veszteség és -pazarlás megelőzése lenne. A cél nem a felesleg eladományozása. Ebből a tervezetből ugyanakkor ezt lehet kiolvasni”

– nyilatkozta Laura Martos, az egyik élelmiszerpazarlás ellen küzdő civilszervezet munkatársa.

Kapcsolódó cikkeink