Törvényjavaslat készül az élelmiszerpazarlás ellen Spanyolországban
Évente 1300 tonna élelmiszert dobnak ki Spanyolországban – ezen a kedvezőtlen tendencián hivatott változtatni az az új törvényjavaslat, ami kötelezővé teszi, hogy 2023 elejétől a boltok és az éttermek megtervezzék, hogyan csökkentik a korábban kidobásra került élelmiszermennyiséget.
Luis Planas, a spanyol élelmezésügyi és agrárminiszter a tervezetet „úttörő jogi eszköznek” nevezte ahhoz, hogy az ellátási láncban fellépő problémákat megoldják. A javaslat a francia és olasz példákat követi.
A jogszabálytervezet kitér a túlérett gyümölcsök felhasználására is. A képviselők ilyenkor azt javasolják, készítsenek a gyümölcsökből lekvárt, dzsemet vagy gyümölcslevet. Ha ezt sem sikerül, végső esetben javasolják, hogy takarmányként vagy bio-üzemanyagként használják fel.
„Az elsődleges feladat az élelmiszer-veszteség és -pazarlás megelőzése lenne. A cél nem a felesleg eladományozása. Ebből a tervezetből ugyanakkor ezt lehet kiolvasni”
– nyilatkozta Laura Martos, az egyik élelmiszerpazarlás ellen küzdő civilszervezet munkatársa.
Kapcsolódó cikkeink
Tavaly 5%-kal bővült a spanyol Alcampo saját márkás választéka
A spanyol Alcampo hiper- és szupermarketlánc mintegy 281 saját márkás…
Tovább olvasom >Még több saját márkás terméket kínál a Makro Spanyolországban
Négyszáznál is több saját márkás cikkelemet vezetett be a Makro…
Tovább olvasom >2024-ben 150 millió eurót különít el a Dia promócióra
A spanyol Dia 150 millió eurót különít el promócióra és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hét trend, amely 2024-ben az in-store marketingre és a kereskedelmi dizájnra hatással lesz
A fogyasztók figyelmének megragadása és megtartása évről évre egyre nehezebbnek tűnik.…
Tovább olvasom >2024 a kihívások éve a dohányipar és dohány-kiskereskedelem számára
A gazdasági nehézségek ellenére várhatóan növekedett a dohány-kiskereskedelem éves árbevétele…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin legújabb száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában jelent meg, és olvasható a levél…
Tovább olvasom >