Törvényjavaslat készül az élelmiszerpazarlás ellen Spanyolországban
Évente 1300 tonna élelmiszert dobnak ki Spanyolországban – ezen a kedvezőtlen tendencián hivatott változtatni az az új törvényjavaslat, ami kötelezővé teszi, hogy 2023 elejétől a boltok és az éttermek megtervezzék, hogyan csökkentik a korábban kidobásra került élelmiszermennyiséget.
Luis Planas, a spanyol élelmezésügyi és agrárminiszter a tervezetet „úttörő jogi eszköznek” nevezte ahhoz, hogy az ellátási láncban fellépő problémákat megoldják. A javaslat a francia és olasz példákat követi.
A jogszabálytervezet kitér a túlérett gyümölcsök felhasználására is. A képviselők ilyenkor azt javasolják, készítsenek a gyümölcsökből lekvárt, dzsemet vagy gyümölcslevet. Ha ezt sem sikerül, végső esetben javasolják, hogy takarmányként vagy bio-üzemanyagként használják fel.
„Az elsődleges feladat az élelmiszer-veszteség és -pazarlás megelőzése lenne. A cél nem a felesleg eladományozása. Ebből a tervezetből ugyanakkor ezt lehet kiolvasni”
– nyilatkozta Laura Martos, az egyik élelmiszerpazarlás ellen küzdő civilszervezet munkatársa.
Kapcsolódó cikkeink
Innovatív reklámkampányt indít a spanyol Alcampo
Az Alcampo spanyol hipermarketlánc új, adatvezérelt kültéri reklámkampányt indított, amely…
Tovább olvasom >Országos sztrájk béníthatja a Ryanair spanyolországi járatait
Augusztus 15-től akár év végéig is tarthat az a munkabeszüntetés,…
Tovább olvasom >125 millió euróból korszerűsíti üzleteiben a hűtőrendszert a DIA
A spanyol DIA élelmiszer-kiskereskedelmi lánc 2029-ig összesen 125 millió eurót…
Tovább olvasom >További cikkeink
62 700 vásárlás – minden korábbi rekord megdőlt az ALDI Sziget-boltjában
Immár nyolcadik alkalommal települt ki az ALDI a Sziget Fesztiválra…
Tovább olvasom >A Minecraft világa megelevenedik a SPAR áruházaiban
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb videojátékának karakterei – köztük…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: a nemzeti kormányra mindig számíthatnak a magyar gazdák
A kormány egyik legfontosabb szövetségesei a magyar gazdák, ezért a…
Tovább olvasom >