Törvényjavaslat készül az élelmiszerpazarlás ellen Spanyolországban
Évente 1300 tonna élelmiszert dobnak ki Spanyolországban – ezen a kedvezőtlen tendencián hivatott változtatni az az új törvényjavaslat, ami kötelezővé teszi, hogy 2023 elejétől a boltok és az éttermek megtervezzék, hogyan csökkentik a korábban kidobásra került élelmiszermennyiséget.
Luis Planas, a spanyol élelmezésügyi és agrárminiszter a tervezetet „úttörő jogi eszköznek” nevezte ahhoz, hogy az ellátási láncban fellépő problémákat megoldják. A javaslat a francia és olasz példákat követi.
A jogszabálytervezet kitér a túlérett gyümölcsök felhasználására is. A képviselők ilyenkor azt javasolják, készítsenek a gyümölcsökből lekvárt, dzsemet vagy gyümölcslevet. Ha ezt sem sikerül, végső esetben javasolják, hogy takarmányként vagy bio-üzemanyagként használják fel.
„Az elsődleges feladat az élelmiszer-veszteség és -pazarlás megelőzése lenne. A cél nem a felesleg eladományozása. Ebből a tervezetből ugyanakkor ezt lehet kiolvasni”
– nyilatkozta Laura Martos, az egyik élelmiszerpazarlás ellen küzdő civilszervezet munkatársa.
Kapcsolódó cikkeink
Így harcolnak a hazai üzletláncok az élelmiszerpazarlás ellen
Sok vásárló számára még mindig nem világos, hogy a magyarországi…
Tovább olvasom >A spanyol Uvesco felvásárlását fontolgatja a Carrefour
Médiabeszámolók szerint a spanyol Uvesco Group élelmiszer-forgalmazó cég PAI Partners-től…
Tovább olvasom >Az áfa eltörlésével igyekszik Spanyolország felrázni az olívaolaj-iparágat
Miután a kormány tavaly az eredeti 10%-ról 5%-ra csökkentette az…
Tovább olvasom >További cikkeink
VOSZ Barométer – 2024. II. negyedév: kötelező optimizmus vagy valódi növekedés?
Az inflációs érzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben…
Tovább olvasom >Fidelity: Három téma, ami Q3-ban alakítja a befektetéseket
Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági…
Tovább olvasom >Új termékigazgatót nevezett ki az Auchan
Július 1-től Varga László látja el az Auchan Magyarország termékigazgatói…
Tovább olvasom >