Törvényjavaslat készül az élelmiszerpazarlás ellen Spanyolországban
Évente 1300 tonna élelmiszert dobnak ki Spanyolországban – ezen a kedvezőtlen tendencián hivatott változtatni az az új törvényjavaslat, ami kötelezővé teszi, hogy 2023 elejétől a boltok és az éttermek megtervezzék, hogyan csökkentik a korábban kidobásra került élelmiszermennyiséget.
Luis Planas, a spanyol élelmezésügyi és agrárminiszter a tervezetet „úttörő jogi eszköznek” nevezte ahhoz, hogy az ellátási láncban fellépő problémákat megoldják. A javaslat a francia és olasz példákat követi.
A jogszabálytervezet kitér a túlérett gyümölcsök felhasználására is. A képviselők ilyenkor azt javasolják, készítsenek a gyümölcsökből lekvárt, dzsemet vagy gyümölcslevet. Ha ezt sem sikerül, végső esetben javasolják, hogy takarmányként vagy bio-üzemanyagként használják fel.
„Az elsődleges feladat az élelmiszer-veszteség és -pazarlás megelőzése lenne. A cél nem a felesleg eladományozása. Ebből a tervezetből ugyanakkor ezt lehet kiolvasni”
– nyilatkozta Laura Martos, az egyik élelmiszerpazarlás ellen küzdő civilszervezet munkatársa.
Kapcsolódó cikkeink
A spanyol mezőgazdaság kritikus helyzetére figyelmeztettek a legnagyobb szakmai érdekképviseletek
A spanyol mezőgazdaság kritikus helyzetére figyelmeztettek a legnagyobb szakmai érdekképviseletek…
Tovább olvasom >Jelentős mértékben bővítette saját márkás kínálatát a spanyol Makro
406 új saját márkás termékkel bővítette kínálatát a Makro Spanyolországban…
Tovább olvasom >Spanyolországban hathavi mélypontra lassult az infláció áprilisban
Spanyolországban a fogyasztói árak éves növekedése az előzetes becsléssel összhangban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Kik nyertek és kik buktak 2024-ben? – Látványos eredménykülönbségek az élelmiszer-kiskereskedelemben
A 2024-es üzleti év mérlege az élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban látványosan kettévált:…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >