Történelmi utazás a magyar bor nyomában – Egerben folytatódik a Rubicon és az MKIK előadássorozata
Május 15-én Egerben folytatódik a Rubicon Intézet és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös programsorozata, amely a magyar gazdaságtörténet kiemelkedő fejezeteit idézi meg. A „A magyar bor történetei – Királyok kedvencétől a bikavérig” című előadás és kerekasztal-beszélgetés ezúttal a magyar bortermelés gazdag múltját járja körül.
A rendezvény helyszíne a Juhász testvérek Pincészete (Eger, Kőlyuki Pincesor 35.), ahol 18 órától várják az érdeklődőket. Az eseményt Dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitja meg.
A beszélgetésben Nagy Balázs történész, az ELTE BTK Középkori Történeti Tanszékének tanszékvezető docense, valamint Juhász Ádám borász, a JUHÁSZVIN Kft. tulajdonosa vesz részt. A beszélgetést Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa vezeti.
A résztvevők választ kaphatnak többek között arra, hogy milyen borokat ittak régen a magyarok, hogyan alakult ki a történelmi borvidékek szerkezete, miként befolyásolta a történelem – például a filoxérajárvány vagy a világháborúk – a hazai bortermelést, és valóban igaz-e az aszú feltalálásáról szóló legenda.
Az eseményen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni 2025. május 16-án 12 óráig lehet a timea.csorba@brdcomm.hu címen. A szervezők az interjúkészítéshez is szívesen nyújtanak segítséget.
Kapcsolódó cikkeink
Történelmi döntés: az Európai Bizottság jóváhagyta az első fenntarthatósági áregyezséget a borágazatban
Az Európai Bizottság első alkalommal foglalt hivatalosan állást egy fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár…
Tovább olvasom >A borok suttogója vagy tudós? Avagy mit tud egy Master of Wine?
A Master of Wine (MW) hivatást ezernyi mítosz lengi körül…
Tovább olvasom >További cikkeink
Közeleg a Lidl Balaton-átúszás
A jövő héten, július 26-án rendezik a 43. Lidl Balaton-átúszást,…
Tovább olvasom >Tudatos táplálkozás – az okos döntések számítanak, nem a szigorú szabályok
Továbbra sem érzik a fogyasztók, hogy enyhülne rajtuk a magas…
Tovább olvasom >Falusi romantika Budapest szívében: megnyitott a Puli és Juhász pesti csárda a belvárosban
Harcsapaprikás, túrós csusza és aranygaluska – juhászbölcsességgel tálalva, puli-lelkesedéssel fűszerezve.…
Tovább olvasom >