Történelmi hagyományok és modern üzleti sikerek találkozása a Múltidéző Piactéren

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 05. 11:03

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szeptember első hétvégéjére ingyenes, háromnapos családi fesztivált szervezett – a SzeptEmber Feszt ötletgazdáival karöltve – a Népligetben, ahol az érdeklődők a korabeli vásárok hangulatával ismerkedhetnek meg. A múlt értékes hagyományaitól a modern értékekig – ez a mottója a rendezvénynek, amelyet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara immáron negyedik alkalommal szervezett meg a vállalkozókért és a vállalkozóknak.

piacter
Fotó: Gröb Krisztina

A BKIK a legnagyobb taglétszámú, és ezzel a legerősebb érdekérvényesítő képességgel bíró kamara Magyarországon. Legfőbb küldetése, hogy az önkormányzati elven alapuló működésével előmozdítsa a gazdaság fejlődését és szerveződését, és ellássa a kis- és középvállalkozások együttes érdekeinek érvényesítését. Ennek érdekében tevékenyen részt vállal a közügyek alakításában, és minden vállalkozás számára elérhető, széleskörű szolgáltatási rendszert működtet, a tanácsadástól a rendezvények szervezésén és az inkubátorház működtetésén át a lánctartozás elleni küzdelemig.

A kamara akkor tudja eredményesen képviselni a vállalkozókat, ha megbízható, minőségi munkát végző, piacait, technikáját folyamatosan fejlesztő vállalkozások állnak mögötte. Ez a kölcsönösség mutatkozik meg a Múltidéző Piactérben is, ahol a kézművesség, a kereskedelem, az ipar, a gasztronómia, a kultúra és a vásári komédia világába történő történelmi kirándulás összefonódik a jelen értékeinek bemutatásával. A vállalkozókért és vállalkozóknak is szervezett rendezvény módot ad a cégeknek a bemutatkozásra, arra, hogy megmutassák, mi mindent tesznek egy-egy közösségért, kerületért azon túl, hogy munkát adnak sok ezer embernek.
A hagyományos kézműves mesterségek színes kínálatát és változatos zenés programokat felvonultató Múltidéző Piacteret hivatalosan Tarlós István főpolgármester és Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának elnöke nyitotta meg.

„Valamennyien büszkék lehetünk a nemzetközi szaklapokban, internetes portálokon, és egyéb felületeken egyre nagyobb számban megjelenő, Budapestet előkelő helyekre rangsoroló visszajelzésekre. Ehhez az kellett, hogy mind a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, mind a tagságát jelentő gazdasági szereplők, mind pedig a főváros tegye a dolgát” – fogalmazott beszédében a főpolgármester. Tarlós István hangsúlyozta: Budapest továbbra is számít a BKIK-ra és a fővárosi vállalkozásokra, ők pedig számíthatnak a főváros támogatására és segítségére.

„A 164 éves múltra visszatekintő Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ezzel a rendezvénysorozattal tiszteleg hagyományai, és a régmúlt idők lelkes polgárai és családjai előtt, akik alapítóként közreműködtek a kamarai rendszer megalkotásában” – jelentette ki beszédében a BKIK Kereskedelmi Tagozatának elnöke. Szatmáry-Jähl Angéla emlékeztetett: a céhek korától napjainkig a kézművesség, a kereskedelem és a gasztronómia mindig központi eleme volt a fővárosi iparosok világának, így a budapesti börzéknek és piacoknak is.

Kapcsolódó cikkeink