Történelmi döntés: az Európai Bizottság jóváhagyta az első fenntarthatósági áregyezséget a borágazatban
Az Európai Bizottság első alkalommal foglalt hivatalosan állást egy fenntarthatósági megállapodás versenyjogi megítéléséről a mezőgazdasági szektorban. A pozitív vélemény a franciaországi Occitanie régióban készülő organikus és HVE (Haute Valeur Environnementale) minősítésű borok termelői által kezdeményezett irányár-megállapodásra vonatkozik.
Árszabályozással védenék a fenntartható termelést
A fenntartható termelés költségei gyakran nem térülnek meg a piacon – ez különösen igaz a borágazatban, ahol az organikus és HVE tanúsítással rendelkező borok előállítói évek óta nyomás alatt állnak. A francia piac túlkínálattal, csökkenő fogyasztással és fokozódó árérzékenységgel küzd, miközben a fogyasztók nagy része nincs tisztában a fenntartható termelés többletköltségeivel.
A most jóváhagyott megállapodás célja, hogy a fenntarthatósági elvek mentén termelő borászatokat megvédje a piacból való kiszorulástól. A tervezet szerint a lédig borok esetében olyan irányárakat határoznának meg, amelyek fedezik a termelési költségeket, és legfeljebb 20%-os haszonkulcsot tartalmaznak. Az irányárakat évente aktualizálnák, külön-külön az organikus és HVE szabványokra, valamint hat szőlőfajtára vonatkozóan. A megállapodás két évig lenne hatályban.
Pozitív uniós visszajelzés – versenyjogilag is
Az Európai Bizottság vizsgálata megállapította, hogy a kezdeményezés mindenben megfelel a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezéséről szóló rendelet 210a. cikkének. A testület hangsúlyozta, hogy a megállapodás kifejezetten mezőgazdasági termelőket érint, agrártermékekre vonatkozik, és magasabb szintű fenntarthatósági követelményeket alkalmaz, mint amit az uniós vagy tagállami jogszabályok előírnak.
Emellett a Bizottság azt is elismerte, hogy a megállapodással járó esetleges versenyjogi korlátozások elengedhetetlenek a fenntarthatósági célok eléréséhez – vagyis a piaci verseny korlátozása ebben az esetben jogszerű és arányos lépés.
Precedenst teremthet az agrárszektorban
A mostani döntés mérföldkőnek számít az európai mezőgazdaság szabályozásában, hiszen elsőként ismerte el hivatalosan egy fenntarthatósági megállapodás jogszerűségét versenyjogi szempontból. A pozitív vélemény precedenst teremthet más termékpályák – például zöldség-gyümölcs, tej vagy hús – számára is, ahol a fenntarthatóbb termelési modellek megtartása vagy elterjesztése gazdasági ösztönzést igényel.
A döntés üzenete egyértelmű: az uniós szabályozás nyitott a versenyjog rugalmasabb értelmezésére, ha az a környezeti és társadalmi szempontból előnyös termelési gyakorlatokat támogatja.
Kapcsolódó cikkeink
Több mint 1,2 milliárd forintból valósulnak meg turisztikai fejlesztések Fejérben
A Fejér Vármegyei Önkormányzat két sikeres európai uniós pályázattal összesen…
Tovább olvasom >Kiemelt hatósági vizsgálatok a szüret idején
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idén ismét kiemelt ellenőrzés-sorozatot végez…
Tovább olvasom >A francia borászok aggódnak az amerikai vámok miatt
Komoly aggodalmat váltott ki Franciaországban az a frissen kihirdetett EU–USA…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: a béremelkedés üteme meghaladja az inflációt, felzárkózik a vidék
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint júniusban a teljes…
Tovább olvasom >Élelmiszeripari beruházási boom jöhet: közel 200 milliárd forint támogatásról döntöttek
Megszülettek az első döntések az élelmiszer-feldolgozók nagyobb léptékű fejlesztéseinek támogatásáról…
Tovább olvasom >Tízből nyolc szülő mindent egy helyen vásárolna be iskolakezdésre – a Pepco erre kínál megoldást
Ahogy közeledik a tanévkezdés, a szülők előtt ismét ott áll…
Tovább olvasom >