Történelmi döntés: az Európai Bizottság jóváhagyta az első fenntarthatósági áregyezséget a borágazatban
Az Európai Bizottság első alkalommal foglalt hivatalosan állást egy fenntarthatósági megállapodás versenyjogi megítéléséről a mezőgazdasági szektorban. A pozitív vélemény a franciaországi Occitanie régióban készülő organikus és HVE (Haute Valeur Environnementale) minősítésű borok termelői által kezdeményezett irányár-megállapodásra vonatkozik.
Árszabályozással védenék a fenntartható termelést
A fenntartható termelés költségei gyakran nem térülnek meg a piacon – ez különösen igaz a borágazatban, ahol az organikus és HVE tanúsítással rendelkező borok előállítói évek óta nyomás alatt állnak. A francia piac túlkínálattal, csökkenő fogyasztással és fokozódó árérzékenységgel küzd, miközben a fogyasztók nagy része nincs tisztában a fenntartható termelés többletköltségeivel.
A most jóváhagyott megállapodás célja, hogy a fenntarthatósági elvek mentén termelő borászatokat megvédje a piacból való kiszorulástól. A tervezet szerint a lédig borok esetében olyan irányárakat határoznának meg, amelyek fedezik a termelési költségeket, és legfeljebb 20%-os haszonkulcsot tartalmaznak. Az irányárakat évente aktualizálnák, külön-külön az organikus és HVE szabványokra, valamint hat szőlőfajtára vonatkozóan. A megállapodás két évig lenne hatályban.
Pozitív uniós visszajelzés – versenyjogilag is
Az Európai Bizottság vizsgálata megállapította, hogy a kezdeményezés mindenben megfelel a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezéséről szóló rendelet 210a. cikkének. A testület hangsúlyozta, hogy a megállapodás kifejezetten mezőgazdasági termelőket érint, agrártermékekre vonatkozik, és magasabb szintű fenntarthatósági követelményeket alkalmaz, mint amit az uniós vagy tagállami jogszabályok előírnak.
Emellett a Bizottság azt is elismerte, hogy a megállapodással járó esetleges versenyjogi korlátozások elengedhetetlenek a fenntarthatósági célok eléréséhez – vagyis a piaci verseny korlátozása ebben az esetben jogszerű és arányos lépés.
Precedenst teremthet az agrárszektorban
A mostani döntés mérföldkőnek számít az európai mezőgazdaság szabályozásában, hiszen elsőként ismerte el hivatalosan egy fenntarthatósági megállapodás jogszerűségét versenyjogi szempontból. A pozitív vélemény precedenst teremthet más termékpályák – például zöldség-gyümölcs, tej vagy hús – számára is, ahol a fenntarthatóbb termelési modellek megtartása vagy elterjesztése gazdasági ösztönzést igényel.
A döntés üzenete egyértelmű: az uniós szabályozás nyitott a versenyjog rugalmasabb értelmezésére, ha az a környezeti és társadalmi szempontból előnyös termelési gyakorlatokat támogatja.
Kapcsolódó cikkeink
Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár…
Tovább olvasom >A borok suttogója vagy tudós? Avagy mit tud egy Master of Wine?
A Master of Wine (MW) hivatást ezernyi mítosz lengi körül…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fojtott tempóban: a cégvilág még zsugorodik, de lassul a visszaesés
A hazai cégek száma továbbra is csökken, de a visszaesés…
Tovább olvasom >Czomba Sándor: több mint 1,5 éve folyamatosan nő a fizetések vásárlóereje
Brüsszel hosszú ideje elhibázott gazdaságpolitikát folytat, a háborút támogatja a…
Tovább olvasom >Tenger, túra, távol-kelet: ezeken a nyomvonalakon mozognak a 2025-ös nyári utazási trendek
A magyar utazók idén nyáron is a bevált desztinációk felé…
Tovább olvasom >